Börtönélet

2023.11.25. 20:04

Megkéselték a George Floyd megölése miatt elítélt rendőrt

A korábbi minneapolisi rendőrtisztet egy rabtársa szúrta le.

MW

A Hennepin megyei börtön által biztosított, az AFP-hez 2020. május 31-én készült fotó Derek Chauvin arcát és profilját mutatja

Forrás: AFP

Fotó: Hennepin County Jail

Az egykori minneapolis rendőrt, Derek Chauvint, akit George Floyd meggyilkolásáért ítéltek el, egy másik rab megkéselte a szövetségi börtönben. A börtön tájékoztatása szerint az eset pénteken fél egy körül történt, mint írták, a börtönőrök gyorsan megfékezték az incidenst és életmentő beavatkozást hajtottak végre Chavuinon − írja a Magyar Nemzet a FoxNews-ra hivatkozva.

A tucsoni szövetségi büntetés-végrehajtási intézet – ahol az eset történt – biztonsági hiányosságokkal és létszámhiánnyal küzd – árulta el egy névtelenül nyilatkozó forrás az AP-nek.

Minnesota állam főügyésze, aki a 2021-ben zárult perben a fővádló volt, közölte, hogy a börtönhatóságok értesítették az erőszakos cselekményről. Közleménye szerint Chauvin állapota stabil. Keith Ellison főügyész egyben szomorúságát hangoztatta, hogy a volt rendőrtisztet támadás érte, és úgy fogalmazott, hogy Derek Chauvint 

helyesen ítéltélték el az elkövetett bűncselekményekért, ugyanakkor, mint bármely elítéltnek, neki is biztosítani kell, hogy megtorlástól és erőszaktól való félelem nélkül töltse le büntetését.

A Derek Chauvint ért késes támadás nyomán ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy ő is csak a médiából értesült az esetről, és kifogásolta, hogy amikor érdeklődött a büntetésvégrehajtási intézménynél, akkor többször megtagadták tőle a felvilágosítást.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága épp ezen a héten szavazás nélkül utasította el Derek Chauvin fellebbezését az állami bíróságon hozott ítélet semmissé tételére. Az elítélt és jogi képviselői arra hivatkoztak, hogy a Minnesota állam bíróságán lezajlott tárgyalás nem volt tisztességes.

derek Chauvin és társai egy intézkedés során 2020. májusában Minneapolisban egy gyanúsított, az afroamerikai George Floyd halálát okozták. Az eset nyomán országos tiltakozási hullám indult a rendőri erőszak ellen, ami a Black Lives Matter mozgalom megerősödését eredményezte. A heteken keresztül tartó tüntetések az Egyesült Államok több városában is zavargásokkal párosultak.



  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában