Megbeszélés

2023.12.10. 21:05

A magyar kormányfő az ukrán elnökkel is tárgyalt Argentínában (videó)

Javier Milei jobboldali argentin elnök beiktatásán vett részt Orbán Viktor, majd az esemény után tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. A kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2)

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Buenos Aires-i törvényhozásban megrendezett ünnepségen Alberto Fernández leköszönő államfő feltette utódjára az elnöki vállszalagot.

Beiktatási beszédében az 53 éves politikus drasztikus gazdasági átalakításról beszélt; úgy fogalmazott, nincs alternatívája egy „költségvetési sokkterápiának”.

MILEI, Javier
Javier Milei új argentin elnök támogatóinak integet a beiktatási ünnepség után Buenos Airesben 2023. december 10-én
Fotó: Matilde Campodonico / Forrás: MTI/AP

Milei hangsúlyozta, hogy a megelőző kormány üres államkincstárt hagyott maga után, az ország pedig hiperinflációba süllyedt. Kiemelte, hogy a büdzsét ehhez kell igazítani.

Ma új korszak kezdődik, megkezdődik Argentína újjáépítése

– jelentette ki az új elnök.

„Nincs alternatívájuk a megszorításoknak és a sokkterápiának. Újfent azt mondom: nincs pénzünk” –tette hozzá.

A ceremónián részt vett mások mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök, VI. Fülöp spanyol király, Gabriel Boric chilei, Luis Lacalle Pou uruguayi, Santiago Pena paraguayi és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

ORBÁN Viktor; MILEI, Javier
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Javier Milei új argentin elnök (j2) beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo

A beiktatási ünnepségen készült fényképeken és televíziós felvételeken látszott, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkoztak, és néhány szót is váltottak egymással. Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Az alábbi videót a Magyar Nemzet szúrta ki:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában