Családtámogatás

2023.12.28. 10:54

Januártól emelkednek az otthonteremtési támogatások (videó)

A gyermekes családok otthonteremtését 2024-ben minden eddiginél magasabb összegekkel támogatja a kormány - közölte a kormány Facebook oldalán a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön.

MW

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

Hornung Ágnes hangsúlyozta, hogy a kormány számára háborús időben is a magyar családok az elsők, ezért a kormány nemcsak megvédte a családtámogatásokat, hanem bővítette is azokat. Mint mondta, 

januártól igényelhető a csok plusz és emelkedik a falusi csok összege.   

A csok plusz legfeljebb 3 százalékos kamatozású kölcsön, amelyet a gyermekvállalás előtt álló, valamint már gyermekes, de további gyermekeket vállaló családok igényelhetnek lakóingatlan vásárlására, építésére, vagy bővítésére - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette, a csok plusz összege attól függ, hogy a vállalt gyermekekkel összesen hány gyermekessé válik a család.   

Egy gyermekessé váló családok esetén 15 millió forintos, két gyermekessé váló családok esetén 30, három gyermekessé váló családoknak pedig akár 50 millió forintos csok plusz jár 

- emelte ki.   

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a kölcsön az ország összes településén igényelhető, és a kölcsön igénybevételével vásárolt ingatlan után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.   

Januártól duplájára emelkedik a falusi csok összege 

- ismertette ezen támogatás új elemét az államtitkár. Hozzátette: a vissza nem térítendő támogatást az ötezer fő alatti, úgynevezett "preferált, azaz a falusi csok-os kistelepüléseken" élő családok igényelhetik új vagy használt ház vásárlására, építésére, bővítésére vagy korszerűsítésére.   

A támogatás összege vásárláskor vagy építéskor egy vállalt gyermek esetén egymillió forint, kettő gyermek esetén négymillió forint, három vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forint - mondta el. Kitért arra is, hogy korszerűsítésnél, bővítésnél a gyermekszámtól függően, a vásárlási-építési összeg fele jár.   

A falusi csok és a csok plusz együtt is igényelhető 

- tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában