Fenyegetettség

2023.12.29. 14:50

Terrorveszély miatt erős rendőri és katonai jelenlét lesz szilveszterkor Franciaországban

Az ország keleti részén öt embert vettek őrizetbe múlt héten egy terrorellenes művelet során, míg Törökországban 29, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel feltehetően kapcsolatban álló embert tartóztattak le.

MW

Járókelők sétálnak az Eiffel-torony előtt Párizsban 2023. december 5-én

Forrás: AFP

Fotó: MIGUEL MEDINA

Az év végén megemelkedett a terrorfenyegetettség szintje Franciaországban, ezért szilveszterkor és újév napján erős rendőri jelenlét lesz tapasztalható a városok közterületein - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter pénteken a BFM televízióban.

Franciaországot évek óta, de különösen az utóbbi hónapokban súlyos  terrorfenyegetések érik - mondta Darmanin. Közölte, hogy elrendelte 90 ezer rendőr, valamint 5000 katona és több tízezer tűzoltó mozgósítását.

Franciaországban a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben azóta, hogy októberben a dzsihadista terror egy tanár életét követelte. December elején késelés áldozata lett egy német turista a párizsi Eiffel-toronynál.

A múlt héten öt embert vettek őrizetbe egy terrorellenes művelet során az ország keleti részén.

Törökországban a gyanú szerint terrortámadásra készülő dzsihadistákat vettek őrizetbe

A török hírszerzés és a rendőrség pénteken őrizetbe vett 29, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel feltehetően kapcsolatban álló embert, aki a gyanú szerint templomok és zsinagógák ellen készült terrortámadásokat végrehajtani - jelentette be az X közösségi oldalon Ali Yerlikaya belügyminiszer.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint a kilenc tartományra, azon belül Isztambulra és Ankarára kiterjedő, összehangolt műveletben a rendőrség külön helyszíneken elfogta a terrorszervezet három magas rangú tisztviselőjét is, akik a rendelkezésre álló adatok szerint az iraki nagykövetség ellen szerveztek terrorakciót.

A hatóságok digitális dokumentumokat is lefoglaltak az országos művelet során, az őrizetbe vett személyek állampolgársága, valamint a támadási tervek részletei azonban egyelőre nem ismertek - fűzték hozzá.

Ali Yerlikaya múlt pénteken jelentette be, hogy a török hatóságok az Iszlám Állammal való feltételezett kapcsolata miatt őrizetbe vettek 304 embert egy 32 tartományra kiterjedő, összehangolt műveletben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában