Nagy erőkkel nyomoznak

2023.12.02. 07:35

Több tanút is kihallgattak már a 99 Mozgalom bűnügyében

Karácsonyék félmilliárdos „mikroadományaival” összefüggésben még nincs gyanúsított, de az érintettek nem lehetnek nyugodtak – írja cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Tordai Csaba a Városháza eladása ügyében tartott vizsgálóbizottsági ülésen 2022. január 3-án

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Gyanúsítottakat egyelőre nem, de több tanút már kihallgatott a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalmat érintő bűnügyben az adóhatóság – tudta meg a Magyar Nemzet.

A szervezet homályos finanszírozása körüli botrány azután kapott nagy visszhangot, hogy a költségvetési csalás és pénzmosás gyanúját vizsgáló nyomozók a főpolgármester két bizalmasánál is házkutatást tartottak.

A meghallgatott személyek között szerepel többek között az MSZP két munkatársa, akik a párt ezzel kapcsolatban kiadott közleménye szerint részt vettek egy adományláda felbontásában, a ládába érkezett összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében. Ők azt állították, hogy a fellelhető tíz jegyzőkönyvből mindössze egyet írtak alá, hiába szerepel az összesen a nevük. Márpedig ez azt jelenti, hogy valakik az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak.

A Magyar Nemzet korábbi információi szerint a jegyzőkönyvek aláírása Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történt. A helyszínen a közelmúltban házkutatást tartottak a nyomozók és a lap úgy tudja, Gyurcsány Ferenc volt államtitkáránál a hatóság okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le. Pár napra rá a hatóság kiszállt a 99 Mozgalom hivatalos képviselőjének, Perjés Gábornak az otthonához is.

Az eljárásról a fentieken kívül még annyi tudható, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július óta költségvetési csalás miatt nyomoz, de a pénzmosás és – az OTP feljelentése alapján – a hamis magánokirat felhasználásának gyanúját is vizsgálják.

A teljes cikkért kattintson.

Karácsony Gergely zavarában köpni-nyelni sem tudott, amikor Tordai Csabáról kérdezték

Elakadt a szava Karácsony Gergely főpolgármesternek, amikor Bohár Dániel rákérdezett a Tordai Csaba ügyvédi irodájában találtakra – írja a Mandiner.

Bohár Dániel azt szerette volna megtudni Karácsony Gergelytől, hogy a költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatti nyomozás miatt gondolt-e már rá, hogy Tordai Csaba városházi munkavégzését felfüggeszti a büntetőeljárás idejére, beszélt-e a botrány kirobbanása óta vele, illetve azt is igyekezett megtudni, hogy bejár-e még a budapesti városházára a botrányba keveredett főtanácsadó. Kérdéseire nem kapott válaszokat a főpolgármestertől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában