Merénylet

2024.01.03. 20:13

Kettős robbantást hajtottak végre az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál

Több mint száz ember életét vesztette, és 211-en megsebesültek szerdán az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének, Kászem Szulejmáni vezérőrnagynak a sírjánál végrehajtott robbantásokban az ország délkeleti részén fekvő Kermán város temetőjében.

MW

Emberek és megrongált autók Kermánban 2024. január 3-án, miután két robbanás történt az iráni Forradalmi Gárda néhai parancsnokának sírjánál, az Irán délkeleti részén fekvő város temetőjében

Forrás: MTI/AP/Tasnim Hírügynökség

Fotó: -

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára az iráni állami média által "terrorista" merényletnek nevezett, 103 halottat követelő támadást, amely az eddigi legsúlyosabb az Iszlám Köztársaság 45 éves történetében.

A két robbanás a 2020 januárjában amerikai dróntámadásban meghalt Kászem Szulejmáni vezérőrnagy halálának évfordulóján rendezett szertartáson történt.

Az állami televízió híradásai szerint a kermáni temetőben irániak százai gyűltek össze, hogy megemlékezzenek Szulejmáni halálának évfordulójáról.

Ahmad Vahídi iráni belügyminiszter az állami televíziónak elmondta, hogy az első bomba délután 3 óra körül robbant fel, a másik pedig mintegy 20 perccel később. Elmondása szerint a második robbanásban haltak és sebesültek meg a legtöbben. Az iráni belügyminiszter a robbantások ügyében "gyors és erőteljes" reagálást ígért.

Sebesültet állnak körül a helyszínen, Kermánban 2024. január 3-án, miután két robbanás történt az iráni Forradalmi Gárda néhai parancsnokának sírjánál, az Irán délkeleti részén fekvő város temetőjében 
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Mehr News Agency

Az iráni vezetés csütörtökre országos gyásznapot hirdetett.

A milicisták gyakran késleltetett robbanást alkalmaznak, hogy a helyszínre érkező mentőket vegyék célba, még több áldozatot okozva.

Az iráni Forradalmi Gárda egykori vezetőjének 2020-as temetésén tömegverekedés tört ki, és legalább 56 ember meghalt, több mint 200 pedig megsérült, miközben több ezren tolongtak a menetben.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője "súlyos választ" ígért a robbantásokra. Közleményében hangsúlyozta: "Erre a katasztrófára súlyos választ adunk, ha Isten is úgy akarja".

A merényletet elítélve Ebrahim Raiszi elnök kijelentette: "az aljas cseledet végrehajtóit és kitervelőt rövidesen azonosítják (...) és megbüntetik gyűlöletes tettükért."

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli a terrorcselekményt és szolidaritását fejezi ki az iráni néppel – áll az unió diplomáciai szolgálata, az Európai Külügyi Szolgálat szóvivőjének közleményében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetet küldött Ali Hameneinek és Ibrahim Raiszinak, amelyben részvétét fejezte ki a Kermanban elkövetett terrorcselekmény miatt, kegyetlenségnek és cinizmusnak nevezte a temetőt látogató békés emberek lemészárlását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában