Elsősegély

2024.01.20. 07:00

„Zsebében lehet a gyermekmentő” – mobiltelefonos applikáció segíti a szülőket

Gyermek elsősegély mobiltelefonos applikációt mutattak be pénteken Budapesten. Az alkalmazás rövid videókon és leírásokon keresztül segíti a szülőket a gyerekbalesetek megelőzésében és ellátásában – írja az MTI.

MW

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (b) és Gesztes Éva főorvos, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója a Gyermek elsősegély mobiltelefonos applikáció bemutató sajtótájékoztatóján a Bethesda Gyermekkórházban 2024. január 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Hornung Ágnes, az alkalmazás létrejöttét támogató Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Bethesda Gyermekkórházban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakorvosai állították össze azokat a videókat, amelyek akut vészhelyzet vagy bármilyen betegség esetén gyors és hatékony segítséget tudnak nyújtani a szülőknek.

Ez biztonságérzetet adhat és csökkenti az aggodalmat, amely gyermekük születésétől kezdve folyamatosan jelen van a szülők életében

– fogalmazott az államtitkár.

Hornung Ágnes kiemelte, a kormány már tizenhárom éve azért dolgozik, hogy biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtson a családoknak, ezt szolgálja a több mint harminc féle családpolitikai intézkedés. Ezek az otthonteremtést, az anyagi biztonság kialakítását, valamint a munka-magánélet egyensúlyát segítik.

Ezt a hármas törekvést az idei évtől egy újabb alappal egészítik ki, és kiemelt figyelmet fordítanak a testi-lelki-szellemi egészségre is – tette hozzá az államtitkár.

HORNUNG Ágnes
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Gyermek elsősegély mobiltelefonos applikáció bemutató sajtótájékoztatóján a Bethesda Gyermekkórházban 2024. január 19-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Hornung Ágnes azt hangoztatta, szeretnék átadni az üzenetet, hogy családban élni jó, és elérni, hogy minden vágyott gyerek megszülessen Magyarországon.

Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója elmondta: tizennyolc éves működésük során azt tapasztalták, hogy a szülők tanácstalanok vészhelyzetek esetén, vagy régmúlt időkből hozott eljárásokat használnak, amelyek nem feltétlenül segítenek a bajban.

Ezért kezdtek el ingyenes gyermekelsősegély-oktatásokat tartani, amelyeken eddig 45 ezer szülő, nagyszülő vett részt országszerte. Mivel azonban nem tudnak mindenkihez személyesen eljutni, kifejlesztették az ingyenes applikációt, amely letöltésével a szülőknek a „zsebében lehet a gyermekmentő” – mondta az igazgató.

Gesztes Éva hozzátette:

a gyermekkori balesetek 75 százaléka megelőzhető lenne, ha felnőttek tudnák, hogy mitől és hogyan kell megóvni a gyerekeket.

Az alkalmazásban ezért olyan kórképeket, baleseteket mutatnak be, amelyekkel nagy eséllyel találkozhatnak a szülők – például mérgezést, fulladást, lázgörcsöt vagy allergiás reakciót –, és bemutatják az újraélesztés technikáját is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában