A tudás átadása

2024.02.12. 21:43

Az oktatás jövőjéről rendez nemzetközi konferenciát az MCC

Az oktatás legégetőbb kérdéseiről, jövőjének tendenciáiról rendez nemzetközi konferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) február végén.

MW

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) magyar tehetséggondozó intézmény a főváros I. kerületében, a Somlói úton

Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László

Az MCC hétfői, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint a február 27-28-án tartandó budapesti tanácskozásra a világ minden tájáról érkeznek elismert szakemberek, köztük Nicholas Tate brit történész, író, Angela Gandra, Brazília korábbi családügyi államtitkára, valamint Fernando Griffith volt paraguayi kulturális miniszter.

Az oktatás céljának az MCC azt nevezte, hogy az elmúlt nemzedékek felhalmozta tudást átadja a következő generációknak.

Ma azonban a nyugati országokat nézve egyértelműen látszik – írták –, hogy az oktatási rendszer, amely a 19. század közepe óta más civilizációkkal szemben előnyt biztosított a Nyugatnak, egyre csak romlik. A jövő generációi – évszázadok óta először – kevésbé lesznek képzettek, mint a korábbiak – tették hozzá.

Jelezték, hogy 

az MCC Budapest Summit on Education című nemzetközi konferencia ennek a hanyatlásnak az okára, valamint az oktatás legégetőbb kérdéseire keresi a választ, közös platformot biztosítva a szakembereknek tapasztalataik megosztására.

A tanácskozáson Nicholas Tate a klasszikus oktatás újjáélesztését veszi górcső alá. A szakember legújabb, Konzervatív iskola című könyvét a konferencia előestéjén a magyar közönségnek is bemutatják. A kiadvány kitér a kreativitásra, a kulturális műveltségre, a tudatos jelenlétre, valamint a vallás iskolában betöltött szerepére – ismertették.

Barry S. Strauss, a Cornell Egyetem professzora a filozófia helyét vizsgálja az oktatásban, míg Sefika Sule Ercetin, az ankarai Hacettepe Egyetem tanszékvezetője arról beszél majd, miként lehet mérni az oktatásban a diákok sikerességét. A család oktatásban betöltött szerepéről a brazil előadó, Angela Gandra beszél. A paraguayi meghívott, Fernando Griffith „az oktatást egyre inkább fenyegető politikai aktivizmus témakörét járja körül” – tudatta az MCC.

A konferencia érinti a test és lélek, a mesterséges intelligencia oktatásra gyakorolt hatását, a nyomtatott könyvek fontosságának témakörét is

 – tették hozzá.

Megemlítették, hogy a kétnapos rendezvény után a panelbeszélgetéseken részt vevő szakemberek az MCC több mint 10 vidéki képzési központjában is tartanak előadást.

Indul a jelentkezés az MCC Egyetemi Programjába

Indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjába, amelybe elsőéves egyetemistákat várnak.

Az intézmény Egyetemi Programja Budapest mellett Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is elérhető 

– tartalmazza a közlemény.

A fővárosi képzésre március 17-ig, míg a vidéki központok képzéseire április 14-ig lehet jelentkezni. Az intézmény mindazon, első egyetemi évüket a 2023/2024-es tanév tavaszi félévében befejező hallgatók jelentkezését várja, akik az adott régió valamely felsőoktatási intézményében nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek

 – tették hozzá.

Azt írták: a Kárpát-medence legjelentősebb, több mint 7300 hallgató képzését végző tehetséggondozó intézményében működő Jogi, Közgazdasági, MCC-Mindset Pszichológia, Média, Nemzetközi Kapcsolatok, Társadalom- és Történelemtudományi Iskoláiba felvételt nyert hallgatók egy motiváló közösséghez csatlakozhatnak és nemzetközi tapasztalatokat szerezhetnek.

A 28 éve működő MCC az ország határain kívül is biztosít ingyenes foglalkozásokat a legtehetségesebb magyar fiataloknak.

Az MCC Egyetemi Programja Európában is egyedülálló, a magyarországi hagyományos felsőoktatást kiegészítő, kiscsoportos, személyre szabott, több tudományágat felölelő képzést nyújt. Iskolánként, valamint szakterületenként elméleti és gyakorlati ismeretekkel egyaránt támogatja a hallgatók karrierútját.

Kitértek arra, hogy diákjaik közül nem kevesen már általános iskolás koruktól kezdve az MCC tanulói, így az intézmény teljes képzési palettájában részt vettek. Számukra az MCC-s életút nemcsak szakmai tudást, hanem összetartó közösséget, barátokat is adott.

A tájékoztatás szerint az Egyetemi Program képzéseire az elmúlt időszakban egyre többen jelentkeztek, így már több mint 600 egyetemista tanul az MCC-ben. Képzéseik 17 magyarországi és 9 külhoni településen érhetők el.

Az MCC célja – folytatták –, hogy a fiatalok oktatása ne anyagi helyzetüktől, hanem kizárólag képességeiktől függjön, valamint hogy a magyar hallgatók külföldi tanulmányaik során elmélyített tudásukat idehaza, az országért és szűkebb környezetük gyarapodásáért kamatoztathassák. Ezért a képzések térítésmentesek a felvételt nyert tanulóknak.

Hangsúlyozták, hogy 

az Egyetemi Program hallgatói külföldön is tapasztalatokat szerezhetnek az MCC tehetséggondozási programja nyomán, amely nemzetközi ösztöndíjakkal támogatja a hallgatókat.

A diákok amellett, hogy tanulmányaikat a világ legrangosabb egyetemein folytathatják, konferenciákon és kutatási programokban is részt vehetnek. A többi között az uniós intézményeket és döntéshozatalt is megismerhetik az MCC brüsszeli központja segítségével.

Nyári egyetemi tanulmányokat folytathatnak például Berlinben, Bécsben, Oxfordban, Cambridge-ben vagy az egyesült államokbeli Quinnipiac Egyetemen

 – fűzték hozzá.

Az intézmény továbbá lehetőséget teremt a karrierút tudatos építésére, kapcsolatok bővítésére, izgalmas közösségi programokat szervez és nívós kollégiumi lakhatást is biztosít – írták.

Az Egyetemi Programra EZEN A LINKEN lehet jelentkezni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában