Nemzeti Hauszmann Program

2024.02.29. 20:04

A Budavári Palota rövidesen a régi fényében ragyoghat

A szakemberek már a Szent György téren álló északi szárny helyreállításán dolgoznak – írja a Mandiner. Ennek eredményeként rövidesen régi pompájában fog ragyogni a Budavári Palota.

MW

A Budavári Palota régi fényének visszaállítása a cél

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

A Hauszmann Alajos tervezte neobarokk-szecessziós stílusú Budavári Palota a 19-20. század fordulójára készült el. A második világháború szörnyű károkat okozott az épületegyüttesben, majd a kommunista államhatalom a megmaradt díszeitől megfosztva, leegyszerűsített formában építette át az 1960-as évektől kezdve – írja a Mandiner. A Nemzeti Hauszmann Program részeként hamarosan visszaállítják a palota eredeti megjelenését és belső tereinek nagy részét is újjáépítik.

A Budavári Palota látványterve a felújítási munkálatok végén
Forrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook 

A Budavári Palota felújításáról

Az első emeleti magasságban körbefutó, többszáz méter hosszan egymásba nyíló teremsor, az anfilád is újjászületik, így újra átjárhatóvá és bejárhatóvá válnak a szétdarabolt épületrészek. A helyreállított történeti és szakrális terek mellett időszaki kiállítások, művészeti galériák, kávézók, ajándék- és könyvesboltok, gyerekvilág, családközpont és oktatási helyiségek várják majd a látogatókat.

A rekonstrukciós munkát a 2021 augusztus 20-án átadott déli összekötőszárny után a Szent György tér felől folytatják.

A szakemberek már a Szent György téren álló északi szárny helyreállításán dolgoznak és folyamatosan haladnak majd déli irányba. Hamarosan elindul a munka a báltermi szárnyban és már tervezik a kupola szárny, a barokk szárny, valamint a déli szárnyépület megújítását is, amely a palota oktatási központja lesz. A történelmi jelentőségű megújítást majd a krisztinavárosi szárnnyal fogják zárni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában