Közép-Afrika

2024.02.26. 11:46

Csádban nyújt segítséget a Hungary Helps Program

A Hungary Helps Csádban nyújtott segítségéről beszélt Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő reggel – írja az MTI.

MW

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Elmondta, a Hungary Helps program célja, hogy megelőzzék, illetve enyhítsék a humanitárius katasztrófát.

Csádban a csecsemőhalandóság huszonkétszerese az európainak, a gyerekek fele alultáplált, a Csád-tó kiszáradása és a Boko Haram iszlám terrorszervezet miatt sok a belső menekült, ráadásul a környező országokból is milliók érkeznek.

Az ötvenmillió lakosú Szudánban tíz hónapja újabb háború tört ki, tízmillió embernek kellett elhagynia az otthonát, közülük kétmillióan külföldre menekültek, jelentős részük Csádba – ismertette. Hozzátette: a közelben lévő Nigéria a Boko Haram pusztításaitól szenved, Nigerben politikai instabilitás van. Csád a nagy kihívások ellenére Közép-Afrika egyetlen stabil állama, de ha ez az ország is meginog,

a térségből akár migránsok tízmilliói indulhatnak Európa felé

– figyelmeztetett az államtitkár.

A Hungary Helps számára a legfontosabb az élet mentése; filozófiája, hogy a segítségre szorulókhoz a megértés szándékával közelít, nem akarja rájuk erőltetni a saját elképzeléséit, a segítséget közvetlenül oda viszi, ahol szükség van arra, a csádi kormány és hatóságok pedig jó partnerek ebben – mondta Azbej Tristan.

A műsorban Vogel Dávid, a Hungary Helps első afrikai – Csád fővárosában, N’Djamenában lévő – kirendeltségének vezetője az ott rögzített felvételen elmondta: elsősorban orvosi ellátással, gyógyszer- és élelmiszer-adományokkal, az ivóvízellátás javításával segítik a csádiakat és a szomszéd országokból érkező menekülteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában