Elégedetlenség

2024.02.11. 09:18

Nem csitulnak az indulatok, Európa-szerte folyamatosan tüntetnek a gazdák (videó)

Egyre több országban csatlakoznak a tüntető gazdákhoz a halászok is, akik szintén megelégelték a brüsszeli intézkedéseket. Az EU lengyel agrárbiztosa lehet az első fej, amely Brüsszelben lehullik a kialakult polgárháborús helyzet miatt – írja a Magyar Nemzet.

MW

Az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek európai behozatala ellen tiltakozó lengyel gazdák traktorjaikkal tüntetnek a lengyelországi Stojadla településen 2024. február 9-én

Forrás: MTI/EPA-PAP

Fotó: Przemslaw Piatkowski

Nem csitulnak a kedélyek Európa-szerte, a dühös gazdák folyamatosan nyomás alatt tartják az Európai Uniót. Hollandiában már a halászok is csatlakoztak a mezőgazdasági dolgozókhoz.

Van, ahol valóságos háborús helyzetek alakultak ki, például felgyújtott trágyadombokkal blokkolják az autópályákat. A gazdáknak azzal is problémájuk van, hogy a harmadik országbeli termelőkkel szemben tisztességtelen versenyben maradnak alul, a jövőben pedig ez csak tovább fokozódna.

A lengyel gazdák dühösek az Ukrajnából érkező olcsó élelmiszerimport miatt, ezekre a termékekre ugyanis nem vonatkoznak olyan szigorú uniós előírások, mint az EU-ban lévő termelőkre, így jóval olcsóbban is eláraszthatják a piacot az ukránok, amellyel már nem tudják felvenni a versenyt a gazdák. A lengyelek emellett a Donald Tusk vezette baloldali-liberális kormány passzivitása miatt is folyamatosan tüntetnek.

Van egy ember Európában, aki egyesítette az összes európai és lengyel gazdát az általa javasolt reform ellen. Ez Janusz Wojciechowski. Le kell mondania

– bírálta Wladysław Kosiniak-Kamysz az EU mezőgazdasági biztosát a Reuters hírügynökség szerint.

A lengyel gazdák hetek óta blokkolják az ukrán határátkelőket, hogy megakadályozzák a silány minőségű és tiltott szereket tartalmazó agrártermékek beáramlását.

A Magyar Nemzet cikkét ITT tudja elolvasni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában