Az Igazság órája

2024.03.23. 17:01

Fejlődésben a magyar zöldipar (videó)

Folyamatosan nő az ország energiaigénye, online párbeszéd indult a témában.

MW

Cseh Tamás Zoltán, az Alapjogokért Központ energiapolitikai tanácsadója

Forrás: Hír TV

A zöld ideológia drága, a racionális zöld átállással viszont a költségeket kordában lehet tartani – mondta el Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ (AK) és a Hír FM közös műsorában Cseh Tamás Zoltán, az AK energiapolitikai tanácsadója. Ha a zöld ideológia mentén szeretnénk a gazdaságunkat átállítani, az nagyon drága lenne, így a társadalmi elfogadottsága sokkal alacsonyabb. A racionális zöldítéssel a gazdasági teljesítőképességet, a költségeket, az átállás intenzitását és a társadalmi elfogadottságot egyszerre vesszük figyelembe, úgy, hogy ezek egyensúlyba legyenek – fejtette ki azzal kapcsolatan, hogy elindult a „Közös ügyünk a zöldenergia” online párbeszéd, melyet a zoldenergia.kormany.hu címen lehet elérni.

Magyarország áramfogyasztása egy évben 35-40 gigawattóra, ez belátható időn belül duplázódni fog – ismertette Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója. 

Nő a gazdaság, az ipar, de a háztartások energiaigénye is. Egyre több elektromos eszközünk van otthon, legtöbbjük áramot fogyaszt. Mint elmondta: egy egyszerű internetes kereséssel akkora az energiát használunk el, mint két deci víz felforralásával.

Az európai autógyártók elkényelmesedtek – vélte Cseh Tamás Zoltán azzal kapcsolatban, hogy az EU-ban most adminisztratív intézkedésekkel szeretnék útját állni a kínai versenynek. 

Az európai ipari termelés az olcsó orosz gázzal készült termékek kínai exportjára épült. Amikor a gáz drágább lett, akkor drágább lett a gyártás is, a német autógyártók így piacot vesztettek

 – fejtette ki. 

Pásztor Szabolcs hozzátette: a német gépjárműipar azt látja, hogy érkeznek olcsóbban Európába a kínai autók, jól néznek ki, a minőségük sem rossz. Ahhoz, hogy ezzel versenyezni tudjanak, ejteni kell a színvonalon. Az európai fogyasztók így azt érzik, hogy korábbi nagy márkák gyártmányainak színvonala esik – mondta a kutatási igazgató.

Az Igazság órájának ezt az adását itt nézhetik meg:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában