Diplomácia

2024.03.06. 15:08

Szijjártó: Magyarország sokat dolgozik együtt Mongóliával

A földrajzi távolság ellenére sokat dolgozunk együtt Mongóliával – írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán, számol be az MTI.

MW

Szijjártó Péter kezet fog Javkhlan Bold mongol pénzügyminiszterrel

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

Szijjártó Péter emlékeztetett, Magyarország a koronavírus-járvány idején oltásokkal segítette Mongóliát, továbbá aktív mezőgazdasági és vízügyi együttműködést folytat a két ország, és ennek eredményeként „tavaly kereskedelmi rekordot döntöttünk”.

Lakosságarányosan Mongóliának adjuk a legtöbb ösztöndíjat, a 200 helyre rendszerint nagy az érdeklődés, idén 903 mongol fiatal jelentkezett

– közölte a miniszter.

Bejegyzése szerint a két ország lezárta a légiközlekedési egyezményről szóló tárgyalásokat, így azt hamarosan alá is tudják írni, aminek jelentőségét növeli, hogy Mongólia eltörölte a Magyarországgal szembeni vízumkötelezettséget.

Jövőre ünnepeljük diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóját, és az együttműködésünk fokozása annál is inkább komoly lehetőség, mivel Mongólia rendelkezik a világ második legnagyobb ritkaföldfém-készletével

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A bejegyzéshez mellékelt fotók egyikén Szijjártó Péter kezet fog Javkhlan Bold mongol pénzügyminiszterrel.

Kövér László: Mongólia hagyományosan fontos partnere az északkelet-ázsiai térségben Magyarországnak

Mongólia hagyományosan fontos partner az északkelet-ázsiai térségben, amellyel kiemelkedően jók a kétoldalú politikai és kulturális kapcsolatok, és erre a szintre szeretnék felzárkóztatni a gazdasági kapcsolatokat is – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután hivatalában fogadta Gombodzsavín Zandanshatart, a mongol Állami Nagy Hurál elnökét szerdán.

Az Országgyűlés Sajtóirodájának tájékoztatása szerint a házelnök a megbeszélésen azt mondta:

a magyar–mongol barátság a régmúltban gyökerezik, a két nemzet hagyományaiban meglévő hasonlóságok – a jelentős földrajzi távolság ellenére is – jó alapot teremtenek szoros, baráti kapcsolataink további mélyítéséhez.

Kövér László hozzátette: nagy érték Mongólia gazdag történelmi és kulturális öröksége, amellyel hozzájárul az eurázsiai népek kulturális sokszínűségéhez. Mongólia aktív külpolitikája fontos tényező Ázsia, illetve az északkelet-ázsiai régió stabilitásának megőrzésében – emelte ki.

Magyarország érdeklődéssel és szimpátiával követi Mongólia fejlődését, a magyar vállalatok pedig készek hozzájárulni a mongóliai reformok sikeréhez, különösen azokon a területeken – többek között a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás terén –, ahol nemzetközileg elismert tudással és jelentős tapasztalattal rendelkeznek.

Kövér László fogadta a mongol parlament elnökét
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) fogadja Gombodzsavín Zandanshatart, a mongol parlament, az Állami Nagy Hurál elnökét az Országházban 2024. március 6-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A kétoldalú tárgyaláson Kövér László megemlítette, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a testvérvárosi és testvérmegyei kapcsolatok száma a két ország között, ezáltal a mongol települések magyar partnereikkel közvetlenül bővíthetik kapcsolatukat. A két házelnök ennek jegyében Veszprémbe látogat, ahol jelenlétünkben írják alá Veszprém vármegye és Bajanhongor tartomány együttműködési megállapodását – jelezték.

A közlés szerint a parlamenti együttműködésről szólva Kövér László elmondta, hogy

a magyar Országgyűlés elkötelezett a mongol Nagy Állami Hurállal kialakult kapcsolatok folyamatos fejlesztése mellett, ami a parlamenti baráti csoportok mellett a szakbizottságok, elsősorban a külügyi és a gazdasági kérdésekkel foglalkozó bizottságok közvetlen konzultációjára is lehetőséget adna.

Az Országgyűlés elnöke felvetette a két ország közötti kulturális és oktatási együttműködés további erősítésének lehetőségét, amelyhez kedvező feltételeket biztosít az intézmények közötti, eddig megkötött egyezmények eredményes végrehajtása. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében a mongol hallgatók felsőfokú tanulmányokat folytathatnak Magyarországon, illetve posztgraduális képzésben részesülhetnek magyar egyetemeken. A 2023/24-es pályázati időszakban 910 jelentkező nyújtott be pályázatot a 200 ösztöndíj-lehetőségre – írták.

A mongol házelnök üdvözölte, hogy hamarosan kormányközi szerződések keretében megállapodás születik a két ország mezőgazdasági, élelmiszeripari, állattenyésztési, légiközlekedési együttműködéséről, valamint az olimpiai bizottságok tapasztalatcseréjéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában