feszültség

2019.04.06. 20:27

Repüléstilalmat vezettek be Líbia nyugati részén

A Halifa Haftár tábornok által irányított Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) szombaton repüléstilalmi övezetté nyilvánította a katonai repülőgépek számára a nyugati országrészt, ahol csapatai a nemzetközi közösség által elismert líbiai kormány székhelye, Tripoli ellen törnek előre, s már tíz kilométerre megközelítették a fővárost – közölte az al-Arabíja pánarab hírtelevízió a kelet-líbiai hadsereg közleményére hivatkozva.

„Az LNH katonai műveleti zónává nyilvánítja az ország nyugati területeit, s repüléstilalmat rendel el a katonai repülőgépek számára ebben a térségben” – áll a közleményben. „Csapást mérünk bármely nyugati repülőtér ellen, ahonnan katonai gépek szállnak fel” – figyelmeztetett az LNH.

A kelet-líbiai hadsereg bejelentése alig néhány órával követte a Fájez esz-Szarrádzs vezette, nemzetközileg elfogadott egységkormányhoz hű erők légicsapását az LNH állásai ellen a Tripolitól délre fekvő, csütörtökön elfoglalt Garján ás Mizde településeken. A bombázást a tripoli vezetéssel szövetséges Miszráta területéről felszállt repülőgépek hajtották végre.

Líbiában Tripoli környékén és a fővárostól délre eső térségben is heves harcok dúlnak. Az ország nyugati részén fekvő Tripolit és környékét a nemzetközileg is elismert, úgynevezett nemzeti egységkormány irányítja, míg az ország keleti és déli vidékeit a tobruki parlamenthez hű Haftár uralja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában