Ország-világ

2021.07.03. 07:32

Szintet lépett az MSZP felbomlása

Barbarics Ildikó, a komlói szocialisták elnöke, valamint több tag is kilépett az MSZP helyi alapszervezetéből, miután a párt kizárta soraiból Szakács Lászlót. Információk szerint hamarosan az MSZP hajdú-bihari, illetve Veszprém megyei szervezeténél is sokan búcsút mondhatnak a Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes vezette, teljes szétesés felé sodródó szocialistáknak.

Megkezdődtek a kilépések az MSZP-ből, miután a Tóth Bertalan–Kunhalmi Ágnes-féle vezetés a napokban kizárta a pártból annak volt alelnökét, a komlói Szakács Lászlót, volt Hajdú-Bihar megyei választmányi elnökét, Juhászné Lévai Katalint, illetve egykori elnöküket, Molnár Gyulát – írja a Magyar Nemzet. Mint ismert, a szocialistáknál kilépési hullám kezdődhet a DK-s kollaborációval vádolt politikusok eltávolítása miatt, amit most a Bama.hu-nak a MSZP komlói szervezetének elnöke is megerősített.

Barbarics Ildikó a portálnak elmondta: benyújtotta az elnöki tisztségéről való lemondását, egyúttal ki is lépett a pártból, de rajta kívül több tag is távozott a helyi alapszervezetből.

„Sérelmezzük, hogy a megkérdezésünk nélkül döntött az országos elnökség arról, hogy az MSZP mégsem Szakács Lászlót fogja támogatni a Baranya 2-es választókörzet előválasztásán. Ugyanígy nem kérdeztek meg minket arról sem, hogy Szakácsot kizárják a pártból” – indokolta a kilépéseket Barbarics Ildikó. Elmondása szerint a komlói szervezet már régóta nem ápolt felhőtlen kapcsolatot a párt vezetésével, például azért, mert az 2018-ban nem indította Szakácsot a Baranya 2-es körzetben az országgyűlési választáson.

„Már akkor is ő volt az egyik legesélyesebb jelölt, mégis félreállították. Azt sem vettük jó néven, de ez a mostani történet különösen felháborító” – hangoztatta.

A portál kérdésére, miszerint a komlói MSZP-t elhagyók átlépnek-e a DK-ba, Barbarics nem tudott tájékoztatást adni. A maga részéről állította, hogy egyelőre nem áll szándékában a Gyurcsány-párthoz csatlakozni.

A Magyar Nemzet információi szerint

hamarosan az MSZP hajdú-bihari szervezeteinél is sokan búcsút mondhatnak a Tóth Bertalan–Kunhalmi Ágnes duó vezette szocialistáknak, de kilépésekre lehet számítani a párt Veszprém megyei szervezeteiben is.

Mindeközben egy, a baloldali média számára összehívott háttérbeszélgetésen Tóth Bertalan azt mondta az MSZP-ből a DK-ba átlépőkről, hogy „ez nem személyes ügy, én nem haragszom Gyurcsány Ferencre”. Az MSZP társelnöke azt is mondta, legitimnek tartja, hogy Gyurcsány pártja és a Jobbik is arra törekszik, hogy minél nagyobb frakciót hozzanak össze 2022-ben, és ezzel ők vigyék a prímet a kormányban. „Ilyen a politika” – tette hozzá.

Tóth szavai önmagában is meghökkentők, úgy pedig végképp azok, hogy amikor Kiss László III. és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester otthagyta az MSZP-t, majd belépett a DK-ba, a pártelnök még úgy fogalmazott: „A közös ellenzéki politikát nem segíti az, ha valaki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját.”

A baloldali média számára összehívott háttérbeszélgetésen Tóth Bertalan lényegében megerősítette a Magyar Nemzet azon információját is, miszerint egy esetleges választási győzelem után az MSZP egyesülne a Párbeszéddel és az LMP-vel, az új párt pedig Karácsony Gergely 99 Mozgalmának bázisán jöhetne létre, a jelenlegi főpolgármester vezetésével. „A célunk, hogy ez a szövetség nyerje meg az előválasztást, és ez a szövetség adja az erőt Karácsony mögött” – mondta.

A háttérbeszélgetésen az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt pedig úgy fogalmazott, az, hogy egy új pártról lenne szó, rövid távon nem reális, de az, hogy Karácsony Gergely letéteményese egy baloldali zöldegyüttműködésnek, amelynek a Párbeszéd, az MSZP és az LMP

lesz a része, nagyon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában