szíria

2018.03.15. 18:37

Több ezren távoztak Kelet-Gútából a humanitárius folyosón

Az immár tizenhetedik humanitárius tűzszünet néhány órája alatt nagyságrenddel több ember hagyta el a lázadók kezén lévő ostromlott térséget, mint az elmúlt két és fél hétben.

Csaknem 11 ezer ember hagyta el a szíriai kormányerők által ostromlott, Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térségét a humanitárius folyosón csütörtökön, néhány óra leforgása alatt, és az emberáradat nem szűnik – közölte Vlagyimir Zolotuhin vezérőrnagy, az orosz békéltető központ szóvivője.

Az immár tizenhetedik humanitárius tűzszünet néhány órája alatt nagyságrenddel több ember hagyta el a lázadók kezén lévő ostromlott térséget, mint az elmúlt két és fél hétben, a tűzszüneti rend bevezetése óta.

Zolotuhin szerint a kelet-gútaiakat a békéltető központ és a szíriai hadsereg ideiglenes befogadó központokban szállásolja el, adnak nekik meleg ételt, italt, és orvosi segítséget is kapnak. A tábornok szerint a Hammuríje, Szakba és Házze településekről érkeznek az emberek, óránként nyolcszázan kelnek át a folyosón. A Ria Novosztyi hírügynökség azt írja, hogy a nap végéig várhatóan 13 ezernél többen távoznak Kelet-Gútából, ahol az ostrom előtt 400 ezren éltek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására Kelet-Gútában február 27-től minden nap humanitárius tűzszünetet biztosítanak helyi idő szerint reggel 9 és délután 2 között. A szíriai hadsereg az orosz békéltető központ segítségével Vafidín településnél, a kiterjedt elővárosi térség és Damaszkusz között kijelölt egyetlen humanitárius folyosó mentén alakította ki a békés lakosság fogadásának feltételeit. Február 27-től szerdáig több mint háromszáz ember hagyta el a térséget, vagyis csütörtök reggel 9 óra sokszorosára nőtt a távozók száma.

Pawel Krzysiek, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szíriai szóvivője csütörtökön közölte, hogy ismét bejutott egy segélykonvoj Kelet-Gútába, immár harmadszor az utóbbi tíz napban. A 25 teherautó a térség legnagyobb városába, Dúmába tart, és 5200 élelmiszercsomagot, valamint 5220 zsák lisztet szállít, ami 26 ezer embernek elegendő egy hónapra, miközben a lakosok száma ott csaknem 400 ezer.

A szíriai kormány február közepén indította meg légi offenzíváját a felkelők fellegvárának számító, 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim néhány napra rá szárazföldi műveleteket is kezdett. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában, különös tekintettel Kelet-Gútára. A rendelkezésnek nem lett foganatja.

Címkék#béke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában