Olvasói levél

2018.02.20. 17:00

Kis falu a városban – ezt mondja olvasónk Bánomról

Falu a városban, ez Bánom – így írt egy bánomi, ma Május 1. utcai  lakos arról a pécsi városrészről, amely egy „köldökzsinóron” át a még meglévő, reméljük, még meg is maradó viadukton át közelíthető csak meg. Zárt világot képez.

A név vélhetően onnan származik, hogy a területet egykor megvásárló megpróbálta azt szőlővel betelepíteni, de az adottságok (fekvés, talajviszonyok) ezt nem tették lehetővé. Ezért „megbánta” a kísérletezést. Hajdanában főleg bányászok lakták az egyszerű, szoba-konyhás lakásokat. Ma villaszerű épületek uralják az utca harmadát, további része viszont romos, elhagyott.

Betérve az utca elején lévő kis borozóba, a tulajdonos a beszélgetés folytán elmeséli azt a történetet, amire ha rágondol, egy rémálom. 2010. 05. 19-én éjjel egy és két óra közt a mindig nyugalmat árasztó, a házak előtt csordogáló kis patak megduzzadt folyóvá vált, hatalmas robajjal dübörgött végig az utcájukon. Az emberek megpróbálták menteni, ami menthető volt. De a víz vitt mindent, ami útjába került. Autókat sodort el, tört össze, kidőlt kerítések, fák, kiszakadt villanyoszlopok jelezték az útját. Az eseményt követően azonnal a helyszínre sietett az akkori alpolgármester és városüzemeltetés vezetője: személyesen irányították a mentési munkálatokat és vizsgálták az ok-okozati összefüggéseket.

A völgy hajdan egységet képezett az északra lévő Alsó-, Felső-, Középső, „Stadtwald” nevű, bányásztelepüléssel – ez ma a Nagybányaréti völgy. A bányameddővel kettévágott völgyben a Kénes út alatti átereszt eltorlaszolta az illegális hulladék és a Meszes patak által idehordott fák, ágak. A magas vízoszlop átszakította a torlaszt, és tört rá az utcára. A helyreállítási munkák, az árok szakszerű kibetonozása, az út rendbetétele, kb. tízmillió forintba kerültek. Felelőse a történteknek azóta sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában