postabontás

2020.05.31. 15:41

Emlékfa hirdeti az összetartozást a kulturális negyedben – írja olvasónk

Magyarország kormánya 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét, a szégyenteljes trianoni békeszerződés (nevezzük inkább diktátumnak) napját – kezdi levélírónk.

Ekkor az általános és középiskolák még önkormányzati fenntartásban működtek, Pécsen hét gimnázium volt a városháza kezelésében. Országunknak jelenleg éppen hét szomszédja van, és a tragikus események következtében mindegyikben vannak többségében magyarok által lakott területek, amelyeken mindenütt léteznek magyar nemzetiségi, magyar nyelven tanító iskolák.

Kézenfekvőnek tűnt a gondolat, hogy ez a hét pécsi gimnázium vegye fel valamelyik velünk határos ország egy-egy magyar középiskolájával a kapcsolatot, hívja meg a kiválasztott iskola nyolc-tíz diákját, és egy-két kísérő tanárát 2012. június 4-re egy közös megemlékezésre. Az igazgató kollégák, tanáraik és tanulóik rendkívül pozitívan, támogatóan álltak az ötlet mellé, ami már csak azért sem jelentett problémát, mert szinte mindegyik iskolának régóta jól működő testvér­iskolai kapcsolatai voltak.

Így történt, hogy nyolc évvel ezelőtt a meghívott iskolák képviselői és a pécsi diákok, tanárok egy ötnapos, programokban rendkívül gazdag megemlékezés részesei lehettek. Vendégeinknek vidám városismereti versenyt szerveztünk, melyet alapos felkészülést biztosító, idegenvezetők által vezényelt városbejárás előzött meg. Történészek részvételével tudományos előadások hangzottak el az 1920-as események okairól, következményeiről és túléléséről. Elvittük vendégeinket Parlament-látogatással összekötött budapesti kirándulásra, villányi és harkányi körútra.

Az együttlét legfelemelőbb eseménye a június 4-i közös megemlékezés volt, melyet a Zsolnay Negyedben, a Bóbita Bábszínház mellett lévő szabadtéri színpadon tartottunk. Ennek keretében elhangzott egy történelmi előadás, a résztvevő iskolák diákjai által előadott zenés irodalmi műsor. A színpad alatti területen felavattuk a hét iskolapár emlékoszlopát, majd elültettük az összetartozás fáját, melynek gyökeréhez valamennyi elcsatolt területről hoztak földet a gyerekek. A fa, melyet ültetésekor öt egyház képviselője áldott meg, ma már kiterebélyesedve hirdeti az összetartozásunkat.

2012. óta minden év június 4-én a város és Baranya megye diákjai együtt emlékeznek a szomorú eseményekre, a szervezésben egyre jobban számíthattunk a Baranya megyei Tankerület segítségére.

Ebben az évben, éppen a 100. évfordulón, a koronavírus-járvány nem teszi lehetővé azt, hogy a korábbi években megszokott módon mindannyian együtt lehessünk, ezért azzal a kéréssel fordulok Pécs város polgáraihoz, tanulóihoz, családjaihoz, hogy mindazok, akik fájdalommal emlékeznek a 100 évvel ezelőtti eseményekre, 2020. június 4-én helyezzenek el egy szál fehér rózsát a Zsolnay Negyedben, a szabadtéri színpad alatt lévő emlékfa tövéhez.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában