Postabontás

2022.04.13. 19:02

Olvasói levél: kopottak maradtak az idézetek

Dunántúli Napló

Forrás: Google maps

A Költészet Napja közelgő idei ünnepe előtt néhány nappal kezembe került az Új Dunántúli Napló „Postabontás” rovatában 2021 áprilisában megjelent írás, amelynek feladója a pécsi Király, Lyceum és Nagy Flórián utca találkozásánál lévő négy emlékoszlop sanyarú állapotáról kesergett. A levélíró kifejezte reményét, hogy a városházán 2020 decemberében létrehozott művészeti tanács erre is odafigyel majd tevékenysége során.

 

Erre és sok minden másra is, ami szeretett városunk gazdag kulturális múltjára utal, csakúgy, mint az újonnan születő város- és utcaképi elemekre (pl. utcabútorok, portálok, feliratok). 
 

 

Bárki is kezdeményezte annak idején az effajta emlékállítást, jól tette. A négy oszlop négy oldalára egy-egy rövid idézetet véstek pécsi költőktől. Összesen tizenhat szép gondolat. Sajnos, az évek során igencsak megkoptak, bepiszkolódtak, letöredeztek az oszlopok. Itt-ott már nem, vagy nehezen olvasható a szöveg. Már évek óta aktuális lenne a megtisztításuk, felújításuk! Fel kellene vésni az időközben elhunyt írók-költők (Pálinkás György, Bertók László) elhalálozási évszámát! 

 

Sajnos, a tavaly tavaszi figyelemfelhívás óta eltelt egy esztendő alatt nem történt meg a javasolt karbantartás, állagmegóvás. Így nem valósulhatott meg a levélíró pécsi polgárnak az a javaslata sem, hogy az idei évtől „legyen ez az utcakereszteződés a Költészet Napja pécsi rendezvényeinek infópontja!” – Talán majd 2023-ban. 

 

V. J. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában