Postabontás

2022.08.04. 08:00

Miért kell a csekk? - kérdi olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: Shutterstock

Elképesztő, hogy milyen tortúrán kell átesnie annak az állampolgárnak, aki tisztességes módon akar megszabadulni hulladékától Pécsett – ahogy azt Postabontásban megjelent történetben olvashattuk. Nem hogy megköszönnék, netán még egy sors­jeggyel vagy vásárlási utalvánnyal meg is ajándékoznák azért, hogy vesz annyi fáradságot, hogy nem az erdő szélén vagy a vasúti töltés oldalában szabadul meg a hulladékától! Az se kellene, hogy számítson, nem pécsi az illető, hanem mondjuk a környező településekről való. Lényeg, a hulladék jó helyre kerüljön. Mi az, hogy egy hulladékszállításról szóló számlával, csekkel kell igazolni, jogosult vagyok-e a hulladék elhelyezésére a hulladék­udvarban? Továbbá az éves súlykorlátozásra is tekintettel kell lennem, megvizsgálják nem léptem-e túl! Viszont ennek ellen­őrzésére csak egy helyen van megfelelő mérleg, a többi telephelyen nincs. 

A közeli napokban az egyik televíziós műsorban mutattak be egy olyan út menti területet, erdő szélét, ahol elképesztő mennyiségben volt elterítve minden, ami egy háztartásból kikerülhet. A látványt bemutató személy is csak siránkozott, de egy épkézláb gondolata se volt arra, mit lehetne tenni, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő. Van egy javaslatom: ha az összetaposott sörösdobozokat átveszik a kereskedelmi láncok, akkor az összetaposott PET-palackokat miért ne vehetnék át ezek az üzletek, vagy a hulladékudvarok?! Elkerülve ezzel, hogy a folyókban landoljanak. 

Érdemes megnézni egyszer a Pécs és Orfű közti útszakaszt. Annak szélén is rengeteg szemét található – talán az autókból dobálják ki vagy a kerékpárosok, kirándulók hajigálják el. Össze kellene egyszer ezeket szedni és halomba gyűjtve „kiállítani” az út szélén egy jól látható pontra. Mindenki szembesüljön vele, mekkora mennyiségű hulladék az, ami az emberek nemtörődömsége miatt a zöld környezetben felgyülemlik, károsítva a természetet. Talán egy ilyen „demonstrációnak” lenne nevelő hatása. 

Név és cím a szerkesztőségben. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában