Postabontás

2023.01.22. 08:06

Olvasónkat idézzük: ,,A városfalról apró kődarabok"

Omladozik a pécsi városfal – olvashattuk a DN-ben az írást.

bama.hu

Képünk illusztráció

Fotó: Szakony Attila

Én a Papnövelde utcában lakom, a városfal tövében, és sajnos magam is tapasztalom, hogy komolyak a problémák. Igazán soha nem tatarozták, mindössze kisebb helyreállítások voltak itt a korábbi években. 

Apró kődarabok folyamatosan hullanak az udvaromba az egyébként támfalként is szolgáló építményről, ami nem megnyugtató – éppen ezért nem tartok semmilyen háziállatot, mert nem merném kint hagyni, félnék, hogy megsérül. És persze én se lehetek nyugodt, amikor az udvaromban teszek-veszek. 

A Kálvária úton persze nem ez a helyzet – nyilván azért, mert a városfalnak az a része szem előtt van –, de azért ott is akadnak hiányosságok. Az onnan eredő, és a városfalra felfutó vadszőlő például rendkívül komoly gondokat okoz. Itt, a Papnövelde utcában van, ahol a tetőt is szinte benövi. A növényzetet pár évvel ezelőtt megpróbálták rendbe tenni, de csak addig jutottak, hogy nagyjából egy méteres magasságtól az indákat levágták, a vadszőlő töve megmaradt. Ami nem is lenne baj, csak hát minden évben gondozni, metszeni kellene a növényt. 

És akkor nem tenné tönkre a környező épületeket. Ahogy a DN-ben is olvashattuk, a pécsi városfal egyedülálló történelmi emlék, Magyarországon nem találunk máshol ilyen hosszú, a középkori állapotában fennmaradt falat. Megőrzése és az omladozó szakaszok helyreállítása kiemelkedő jelentőségű kellene, hogy legyen. Annyi mindenre lehet uniós pályázati támogatásokat szerezni! Zöldítési programok zajlanak a települések nagy részében – nem hiszem, hogy a pécsi városfal teljes renoválása ne érdemelne támogatást! A tatarozás a turizmus és a városfal tövében élők szempontjából egyaránt nagyon fontos lenne. Reméljük, hogy a város vezetése is ezt így látja! 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!