Postabontás

2023.04.13. 22:06

Modell karriert ígérnek, gyerekeket leszólítva az utcán?! - írja felháborodott olvasónk

Dunántúli Napló

Illusztráció

Fotó: Anton Romanov

Egy elsősorban fiatalokat érintő pécsi problémára szeretném felhívni a figyelmet. Egy budapesti cég Pécsett fiatal gyermekeket, rendszerint lányokat szólít le az utcán, az Árkád környékén modell és színészi karrier ígéretével. A cég behívja a szülőket és a gyermeket egy időpontban az egyik pécsi hotelbe, ahol kiderül, hogy a jelentkező jelöltek közül kiválasztanak 10 főt - az érintett gyermekek „ösztöndíjas" felvételt nyernek egy portfólió elkészítésére Budapesten. Persze szinte biztos, hogy minden gyermek felvételt nyer, ezt azonban biztosan nem tudhatjuk, mivel az asztalokat, ahova leültetnek minket az elbeszélgetés idejére, egymástól távol helyezték el.

A körítés nagyon profi: kivetítőn modell képeket vetítenek, hangos zene szól, csinosan öltözött emberek fogadják az érkezőket. Mindenkit leültetnek egy asztalhoz, amelyhez egy, az ügynökség alkalmazásában álló személy is leül, majd kérdéseket tesz fel a gyermeknek és a szülőknek. Ezt követően a vezető egyesével minden asztalhoz odaül beszélni a gyermekkel és a szülővel. Majd a helyszínen fotózásra viszi a gyermeket és képeket készítenek róla. Ezután közli, hogy van egy jó híre: felvételt nyert a portfólió készítésre. Kifelé menet láttuk, hogy mindenki kezében ott a szerződés - ebből következtetünk arra, hogy mindenki, aki megjelenik, felvételt nyer. A foglalót részletfizetés esetén azonnal rendezni kell, amely 50 ezer forint. A portfólió készítése 240 ezer forintba kerül, amelyre részletfizetés is kérhető, ebben az esetben az ár 300 ezer forintra változik. 

A cég működése kétségeket ébresztett bennem, mert úgy tudom, hogy az ilyen ügynökségek általában meghívás alapján dolgoznak, és nem szólítanak le véletlenszerűen embereket az utcán. Elmondásuk szerint 50-60 céggel állnak kapcsolatban, és a portfolió elkészülte után kiközvetítenek munkákat, ha éppen olyasvalakit keresnek, mint aki részt vett a portfólió elkészítésében. Hozzájáruló nyilatkozatot nem töltenek ki, kérdéses, hogy mi lesz az elkészült fotókkal. Mikor a kényes kérdéseket feltettük, csak a "vakítás" volt a jellemző. Rossz érzések maradtak bennem, jó lenne biztosnak lenni abban, hogy nem valamiféle átverésről van szó!

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!