Postabontás

2023.05.11. 18:59

Zárható kukákra lenne szükség - veti fel olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: Majzik Attila

Kalitkaszerű megoldással védekeznek a guberálók és a szemetüket jogosulatlanul mások gyűjtőedényébe szállítók ellen egy hazai településen – olvashattuk a DN SMS rovatában. Én Horvátországban jártam a napokban, és Pulában a következőt láttam: a szemétgyűjtő konténerek kivétel nélkül zárhatók. Csak kulccsal lehet azokat kinyitni. Nincs is hulladék a környezetükben. Ezt a megoldást kellene Pécsett is alkalmazni. Egy belvárosszéli utcában élek, és az ablakból rendszeresen látom, hogy az autó megáll a társasházunk gyűjtőedénye mellett, és csomagtartójából előkerül néhány zsák szemét, ami a mi kukánkban landol. Hiába minősül ez szabálytalanságnak, az elkövetőket gyakorlatilag nem lehet tetten érni – szerintem nem is volt példa még arra, hogy valakit effajta illegális szemétlerakásért megbüntettek volna. 

Javaslom, hogy ha új gyűjtők beszerzését tervezi a városüzemeltetés, akkor a jövőben kizárólag zárhatót vásároljanak. A sok problémát okozó varjak ellen is ez jó megoldás lehet. 
Ha a kulccsal nyitható edényzet valami oknál fogva mégse „vethető be” városunkban, akkor a „kalitkás” megoldáson is érdemes lenne elgondolkodni. Sokkal tisztább és rendezettebb lenne a környezetünk, szerintem a pécsiek többsége szívesen venné az újítást. És lehet, hogy a varjak sem éreznék olyan jól magukat Pécsett, ha nem tudnának a rácsokkal elzárt szemetesekben turkálni – élelem híján talán idővel odébb is állnának. 

Név és cím a szerkesztőségben 

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában