Postabontás

2023.08.21. 07:40

A közmeghallgatás szóljon a kérdésekről!

Úgy tűnik a kormány is rájött arra, hogy bizonyos, a rendszerváltozáskor sebtében hozott törvények felett eljárt az idő és módosításokra van szükség.

Wald Kata

Ilyen többek között az önkormányzati testületek számára a kötelező közmeghallgatásra vonatkozó előírás - ezt évente egyszer kell megtartani, de nem tiltja semmi a többszöri alkalmat se.

A közmeghallgatás nyilvános, minden képviselő jelen van, az állampolgárok kérdéseket tehetnek fel a közgyűlés tagjai, illetve a polgármester felé. Az ellentmondás abból adódik - és ezt szeretné a kormány megváltoztatni -, hogy ha minden állampolgár élni szeretne ezzel a jogával, hogy közmeghallgatáson részt vesz, akkor például Pécs vonatkozásában az eseményt a sportcsarnokban kellene megtartani. 

Nagyon sok településen a törvényt félre értették, így kezdetben, többek között Pécsett is, a képviselők a rendelkezésre álló idő nagy részét beszámolókkal töltötték ki. Így arra nem nagyon maradt lehetőség, hogy az állampolgárok saját képviselőjükhöz, vagy a polgármesterhez kérdéseket intézzenek. Továbbá az is szerepel a kormány elképzelései között, hogy elhalálozás estén, vagy ha képviselő le kíván mondani a mandátumáról -  a költségek csökkentése érdekében - , ne kelljen új szavazást kiírni, hanem lépjen helyére a választáson a második legtöbb szavazatot kapott, azonos pártszínekben indult képviselő. (Azt már én teszem, hozzá, ebben az esetben ne számítson, hogy milyen párt színekben indult képviselő jelölt.)

Egy volt önkormányzati képviselő

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában