Van érdeklődés

2023.09.07. 19:30

Az idősek is szívesen kipróbálnák a rollerezést - írja olvasónk

Három és félszáz elektromos roller tesztüzeme kezdődik meg hamarosan a baranyai megyeszékhelyen – erről tartott sajtótájékoztatót a város néhány önkormányzati vezetője és a témában érintett két cég képviselője.

Wald Kata

Fotó: Kallus György

A nyilatkozók egyike megfogalmazta: „lehet, hogy az idősebbek is szívesen kipróbálnák az e-rollereket”. A DN újságírója a Széchenyi téren tartott bemutatóról hírt adó cikkében jogos és érthető aggályait fejezte ki ezzel kapcsolatban. A városban gyalogolva, vagy autóval közlekedve magam is látom, hogy az idős emberek egy részének bizonytalanabb a járása, mint a gyalogosok zömének. 

Sokan közülük figyelmetlenek is, nem néznek körül alaposan, hogy „mi is történik” a közvetlen közelükben. De nem minden idős, vagy szépkorú felelőtlen, vagy meggondolatlan az utcai közlekedésben! Hagyjuk őket is közlekedni a huszonegyedik század e természetbarát eszközével! Előtte azonban biztosítsanak számukra lehetőséget a roller megismerésére, kipróbálására! Ebbe a felvilágosító, kipróbáló tevékenységbe bekapcsolódhatnának az idősek napközi otthonai, klubjai! Az e-rollerek üzemeltetői akár a közeledő, idősek napi szokásos városi rendezvény részeként is szervezhetnének bemutatót, kipróbálási lehetőséget a Kodály Központ alatti – tapasztalatom szerint gyakran szinte üres – parkolóban.

Az idős emberek tisztában vannak a magas életkorukkal járó problémáikkal, maguk fel tudják mérni, hogy vállalhatják-e az új eszköz használatát, megkönnyítve közlekedésüket. Azt azonban nem ajánlanám nekik, hogy az úttesten, gyakorta a gyors autók félelmet keltő forgatagában rollerezzenek! Maradjanak a járdán, vagy a sétálóutcákban! Ott, ahol „csak” az engedélyezett 10 km/óra sebességet túllépő „gyorshajtók”, a nyakukban nagy bravúrral a kedvesüket szállító gavallérok, vagy a hátukon nehéz, étellel teli, ide-oda billegő „kocka-hátizsákkal” egyensúlyozó ételfutárok kelthetnek félelmet minden gyalogosban és a szabályosan közlekedő e-rollerezőben. 

Legyenek óvatosak! Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra! Kívánom, hogy legyen sikeres a kezdeményezés!

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában