Postabontás

2023.10.06. 19:30

Ellepték a poloskák a lakást – bosszankodik olvasónk

Egy fél lapátra való poloskát söpörtem össze a lakásban.

Wald Kata

Fotó: Makovics Kornél

Ez tette fel az "i"-re a pontot, hogy szóvá tegyem: a kerti hulladékok égetését nem szabadna megtiltani. Mert az egyfajta fertőtlenítő tevékenység is. Amikor elégetjük a leveleket, gallyakat, stb., akkor ezekkel együtt a kártevőket is megsemmisítjük. Többek  közt a poloskákat is. Ha elmarad az égetés, itt a következmény: rengeteg a poloska, láthatjuk hiszen most kezdenek behúzódni a lakásba. 

A komposztálás is jó dolog, a lomb, az apró ágak, egyéb kerti hulladékok oda valók, és hasznos is, hiszen kiváló földet kapunk, amit aztán hasznosítani lehet. De a diófalevelet, a nagyobb ágakat nem lehet a komposztba tenni. 

Visszatérve a kártevőkre: el kellene azon gondolkodni, hogy mi a környezetszennyezőbb. Néhanapján a kiskertben egy kisebb tüzet rakni, vagy pedig a környezetet nyilvánvalóan károsító vegyszerek garmadát használni azért, mert a növényeknek ártó rovarokat, bogarakat el kell valahogy pusztítani. 

Többen a füstöt, a bűzt hozzák fel a tűzrakás elleni érvként, illetve, hogy a frissen mosott ruhák ezt a szagot beszívják. Igen, de régen, amikor szóba se került, hogy tiltott lenne a kerti égetés, akkor is teregettek a háziasszonyok. Akkor a maiak miért ágálnak? Most, a szárítógépek korában?  

Nagyon jó lenne, ha összeülnének az illetékesek, és újra megvitatnák ezeket a kérdéseket, mert a zöldhulladékok elégetésének betiltásával szerintem átesünk a ló másik oldalára. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában