Postabontás

2023.11.13. 07:40

Karácsonykor is első a környezetvédelem - vélekedik olvasónk

Wald Kata

Illusztráció

Fotó: Ádám János

A környezet védelmének fontossága örökzöld téma a Postabontásban is – többen szóvá tették már, hogy túlzó a csomagolóanyagok mennyisége, amit használunk. Egy átlagos hétköznapon is nagyon sok nejlon, papír kerül a kukába – hiába gyűjtjük ezeket sokan szelektíven, akkor is hulladék, amit el kell szállítani, majd kezelni stb. Most pedig, hogy közeledik a karácsony, csak tovább romlik a helyzet. A szaloncukor az ünnep elengedhetetlen része. Minden egyes édesség külön papírba van csomagolva. Maroknyi szemét keletkezik pár falat után. Aztán ott vannak az ajándékozáshoz sokak szerint nélkülözhetetlen csomagolópapírok. Szerencsére elkezdtek nálunk is divatba jönni a többször is használható, textíliából készült ajándékzsákok, amelyek éveken át jó szolgálatot tehetnek karácsonykor. 

Sajnos azonban nem vagyok biztos abban, hogy ezeket nem csak egy szűk réteg részesíti előnyben. Hiszen a csomagolópapírok választéka rendkívül széles – vélhetően azért, mert jelentős rá a kereslet. És akkor ott van még a fenyőfa kérdése: élő vagy műfenyő? Utóbbi előállításakor, majd ha tönkrement, megsemmisítésekor a környezetszennyezés elkerülhetetlen. Míg az élő fákat lehet földlabdával együtt is vásárolni, majd utána szakszerűen kiültetni a kertbe, udvarba. Nálam is egymás mellett sorakoznak ezek a növények, emlékeztetve az utóbbi évek meghitt családi ünnepeire. 

K. T. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!