Olvasónk idézi fel

2023.12.03. 07:40

Életét kockáztatta a társaiért a hős bányamentő

Wald Kata

Fotó: Laufer L.

Szent Borbála nap közeledtével nagyon sokunkban - akiknek élete jó része a bányászathoz kötődik - felmerül a gondolat, hogy Pécs városa miért feledkezik meg a hősökről. Például a Kossuth-díjas Garai Józsefről, aki közel húsz mentési akciót követően, nyugdíjasként, üzemvezető felkérésére, életét kockáztatva, omlásban rekedt négy bányásztársa kimentésében részt vállalt. 

Az üzemvezető, látva azt, hogy a bányamentők a hagyományos vágathajtási módszerrel való kísérletezéssel a még életben lévőket nem tudják kimenteni, Garai Józsefhez fordult, aki új módszerrel, keményebb szénrétegben, egy rókalyukhoz hasonló vágattal érte el az első három embert. A negyedik távolabb lévő társuk megközelítését - akivel nem lehetett kommunikálni - Garai sem vállalta, mert félő volt, hogy az általa kihajtott vágat is beomlik. Ezért kiszállt a bányából. Az üzemvezető a fürdőben könyörgött Garainak és társának, hogy menjenek vissza, és próbálják meg a lehetetlent. Ami végülis sikerrel járt. 

Ma már csak ez az ember van az élők sorában, aki a kimentését követően a Honvéd korházban, a fürdetésekor nyerte vissza az eszméletét. Életben maradását égi jelnek tekintette, és a felgyógyulás után azonnal felmondott. Garai József sem él már, de emlékének megőrzésére -  ha utcát nem is lehet róla elnevezni a meglévő Garay utca okán - a családi háza falán, amelyben élete nagy részét leélte, egy emléktábla elhelyezésével leróhatná a város a kegyeletét.

T. F.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában