Hirdetés

2021.11.29. 08:41

Pályázati támogatást nyert Bürüs a Magyar Falu Programban

Bürüs, az alig több mint félszáz lakosú község abban a szerencsés helyzetben van, hogy már ők is kaptak ipar­űzési adót a Kétújfalu határában működő kőolaj-kitermelő vállalattól. A pénzzel az önkormányzat megfontoltan gazdálkodik.

Zs. K.

A település területén eddig két helyen végzett próbafúrásokat a kőolaj-kitermelő vállalat, és egyelőre csak meleg vizet találtak, de információnk szerint további próbafúrásokat is fognak végezni. Kozma István, Bürüs alpolgármestere elmondta, az idén már kaptak a cégtől iparűzési adót, amelynek nagyon örültek, hiszen ebből az összegből a Felső utcát teljes egészében felújították, a kultúrházig vezető úttest állapotán pedig mart aszfaltburkolattal tudtak javítani. Szeptemberben is kaptak egy nagyobb összeget, amelyet azonban nem költöttek el, hiszen megtakarításra is van szüksége a településnek a bizonytalan gazdasági helyzetben. Ezen kívül – éppen a magas iparűzési adó miatt – az államtól szociális normatívát már nem kap a település, így a kötelező feladatokra meg kell tartaniuk a pénzt.

Kozma István elmondta, miután a polgármester tavaly lemondott, rendbe kellett hozni a község központjában 2017-ben kialakított látványtó ügyét, az ugyanis létesítési engedély nélkül épült. Nagy nehézségek árán, sok pénzt, időt és energiát ráfordítva sikerült az engedélyeket megszerezni rá.

Mindemellett igyekeztek pályázati forrásokhoz is jutni, a Magyar Falu Program keretében kicsivel több mint 8,5 millió forint támogatást nyertek a kultúrház tetőcseréjére és külső festésére. A nyílászárók cseréjére viszont már nem lesz elég ez az összeg, így azt, illetve a fűtéskorszerűsítést önerőből tervezik elvégezni. Kommunális eszközökre (két fűnyíró kistraktorra) is szerettek volna támogatást nyerni, ugyanis elég nagy a terület, és a házak előtt is az önkormányzat dolgozói vágják a füvet. Tizenkét közmunkás felel a település szépítéséért, rendben tartásáért, a falukép az ő munkájuknak köszönhetően nagyon sokat javult az utóbbi időben.

A település térfigyelő kamerarendszerrel rendelkezik, és egy középülete van, amely kultúrház és hivatal is egyben. Az emellett lévő ingatlant is megkapta idén az önkormányzat az államtól, miután azt háromszor sikertelenül árvereztették. A ház elgazosodott környezetét már elkezdték rendbe tenni a közmunkások, de az épület felújításra szorul. Hogy mi lesz a funkciója, arról még nincsenek konkrét tervek, de szóba került, hogy szükséglakásnak alakítják ki. A tervek között szerepel a buszmegálló felújítása, és a közvilágítás bővítése is.

Az önkormányzat sikerrel pályázott a településfásítási programban is, melynek köszönhetően várhatóan december elején harminc gömbszivarfát kapnak, melyet a falu területén ültetnek majd el.

 

Az elmúlt időszakban sokat javult a közösségi élet a faluban

Nyáron egy nagyon jól sikerült falunapot, családi napot tartottak Bürüsön, ahol négy fellépő szórakoztatta a közönséget, kétféle bográcsos ételt főztek, és lángossal is kínálták a résztvevőket. A szépkorú lakosokat az idősek világnapja alkalmából ajándékcsomaggal köszöntötték, és a helyi szociális rendeletet is úgy módosították, hogy lehetőség szerint minden igénylő kapjon támogatást. Többek között lakásfenntartási és gyógyszertámogatást, valamint szükség esetén egyszeri segélyt is kaphatnak a rászorulók. Az önkormányzat húsvétkor élelmiszercsomagot osztott a lakóknak, és karácsony előtt is minden lakos kap 20 ezer forintot, illetve minden háztartás egy bőséges élelmiszercsomagra is számíthat. Néhány hete a szociális tűzifa is megérkezett a házakhoz. Igénylőnként 1,3 köbméternyi fára kapott az önkormányzat támogatást, de ezt kiegészítették, és minden házhoz 2 köbmétert vittek.

A gyerekekről sem feledkeznek meg, számukra az egyik lakos felajánlásának köszönhetően feldíszített lovas kocsival a Mikulás viszi ki a csomagot december 5-én.

 

A település vezetői

Szigetvártól délre, Kétújfalutól keletre fekvő zsáktelepülés. A 74 lakosú községnek jelenleg nincs polgármestere, miután 2020. július 24-én lemondott tisztségéről a 2019-es választásokon nyertes községvezető. A települést jelenleg az alpolgármester, Kozma István, és képviselőtársa, Horváth Ferencné igazgatja. A Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője Epstein Ferenc. A gyerekek Kétújfalura járnak óvodába és iskolába. Falugondnok: Festő György, közművelődési referens: Szárszó Hortenzia.

A település neve a gyaloghíd, palló jelentésű „bürü” szóból ered, amely a terület korabeli mocsaras, zsombékos jelle­gére utal. Első említése 1479-ből származik, ekkor feltehetően Barcs várához tartozott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában