top 100

2020.12.22. 00:00

A Léta-Ker a járványt is legyőzte

Azért az jelzi egy cég súlyát, ha a megye, sőt az egész régió építőanyag-kereskedési rangsorában a top3-ban van. Az Újház Centrum – Léta-Ker Kft. pedig ezt az eredményt oly módon érte el, hogy a kritikus piaci időszakokban is beruházott, áruházat épített és immár nyolcadik esztendeje minden évben nő az árbevétele.

 

A társaság vezetőjét, Kisgéczi László közgazdászt arra kértük, a TOP100 kiadványunk hagyományainak megfelelően ezúttal is elemezze az építőanyag-piac idei változásait, a lakossági vásárlókra vonatkozó baranyai sajátosságokat. Ezen belül mutassa be a Léta-Ker alkalmazkodását és újdonságait, továbbá vázolja a közeljövő lehetőségeit.

– A koronavírus-járványnak milyen hatása volt az építőanyag-piacra?

– Elöljáróban ki kell emelnem, hogy ezúttal is jobb évet zártunk, mint tavaly. Látni kell, hogy idén felértékelődött az otthon szerepe. A nyaralások elmaradtak, helyette a lakásban, a kertben töltötte el a szabadidőt a család. Ennek megfelelően a lakásfelújításokra, a kertépítésre fordították az emberek a megtakarításukat. Nálunk például a műfű, a napvitorla, a térkő, a hidromasszázs medence voltak a slágertermékek. Emellett a belsőtéri festékeket, laminált árut, hidegburkolatokat vitték nagy mennyiségben. Hozzá kell tennem, a családi házas új építések most sem álltak le, csak a hatalmas több száz lakásos társasházak építését fogták vissza.

– Akkor így felgyorsultak újra a korábbi hónapokig tartó építőanyag megrendelések?

– Nincs már áruhiány semmiből, sőt, minimális árcsökkenés is volt egy rövid időszakban. Ám ez hamar eltűnt, amint bejelentették a felújításokhoz kapcsolódó 50 százalékos állami támogatásokat, illetve, hogy visszahozzák újra a lakások 5 százalékos áfáját.

– Mi változott meg a Léta-Ker áruházban?

– Nagy ünneplést terveztünk erre az esztendőre, mert most voltunk 25 évesek, de muszáj lesz a nyereményjátékokat, az akciós családi napot áthelyezni 2021-re, sőt a cég dolgozóinak szervezett ünneplését is. Az nálunk fel sem merült, hogy csökkentsük a fizetéseket, vagy bárkit is elbocsássunk a járványhelyzet miatt. A dolgozók és a cég anyagi biztonsága kapta most a főszerepet, a beruházások és a korábbi több tételes társadalmi szerepvállalások viszont így ezúttal háttérbe szorultak. Azt is ki kell emelnem, hogy borzasztó nehéz ilyen bizonytalan helyzetben megrendeléseket felvenni, hiszen bármikor jöhet olyan döntés is, mely a telephely átmeneti bezárásához vezet.

– Hogy hatott a pandémia az építési munkálatok mesterhiányára?

– Sokan hazajöttek külföldről, vagy itthon ragadtak, másrészt felszabadult kapacitás a társasházi építkezések leállása miatt is. Ám ez csak átmeneti időszak volt, mert a jó szakembereket már lekötötték a teljes 2021-es esztendőre.

– Milyen új elemek születtek és erősödtek fel ebben az évben a Léta-Kernél?

– Miután felértékelődött az online kereskedelem, erőteljesen fejlesztettük a honlapunkat. A 600 négyzetméteres mintakertünket pedig most fejezzük be, térkőbemutató résszel, de a műfüvet már nem tesszük le télre és az öntözőrendszert sem helyezzük üzembe. A burkolat és szaniter termékkörünk iránt pedig ismételten fokozott érdeklődés mutatkozott, s ebben bizonyosan szerepe van a 3D-s látványtervező szolgáltatásunknak, valamint annak, hogy mi felvisszük a megvásárolt építőanyagot és a méretes termékeket akár a 3. vagy a 7. emeletre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában