szponzorált tartalom

2019.04.26. 10:00

Megszépül a közösségi tér

Mindig van valami tennivaló Tengerin, a képviselő-testület ezért próbál is fejleszteni. Így újult meg a közösségi ház és a temető.

A pályázatoktól függően minden évben igyekeznek valamit bővíteni a településen a képviselő-testület tagjai, Nyaka Melinda polgármester, Szilágyi Róbert alpolgármester és Tóth Tibor képviselő. Ennek köszönhetően az elmúlt években teljesen megújult a közösségi színtér épülete, a teleház, amely nagyon rossz állapotban volt. Az ingatlanba új gipszkartonok kerültek, spotlámpákat szereltek fel, kicserélték a nyílászárókat, valamint kívülről is leszigetelték az épületet. Helyet kapott itt egy pingpongasztal is, továbbá számítógépek interneteléréssel, amiket bármikor használhatnak a falu lakói. Tavaly klímát is szereltek az épületbe, idén pedig napelemeket helyeznek el rajta pályázati forrásból.

Szintén az elmúlt évben készült el a filagória. Igaz, a hangulatos kiülőt még nem igazán tudták kihasználni a lakosok, mert a munkálatok ősszel fejeződtek be. Az idő ekkor már hideg volt ahhoz, hogy birtokba vegyék, de azért egy kis ünnepség keretében felavatták az építményt. Hamarosan pedig kikerülnek a padok, székek és virágtartók is, hogy a jó időben használatba vehessék a filagóriát a lakók. A közelmúltban felújították a hidakat is, mivel azok már rossz állapotban voltak, továbbá egy járdaszakaszt és a buszfordulót is rendbe tették.

Nemrégen egy pályázatot adott be a képviselő-testület egyedi szennyvíztisztító létesítésére, amit sikeresen el is nyertek. Jelenleg a közbeszerzés zajlik, és ha minden jól megy, ősszel elkezdődhet a kivitelezés. Ez egy ilyen kis falu esetében hatalmas teljesítmény.

A Magyar falu program keretében is több dologra szeretne pályázni a település. A községházára szintén napelemeket szerelnének, hogy önellátó lehessen az épület, továbbá LED-es világítást és klímát is beszerelnének. Ezen túl a temető felújítását és eszközbeszerzést kívánnak megvalósítani.

A polgármester elmondta, hogy a jövőben sor kerülhet a harangláb, illetve a háborús emlékmű rendbetételére is, amire már árajánlatot is kértek.

Közmunkával is fejlesztik a települést

A településen is működik a közmunkaprogram, amelynek keretében főként a földutakat és a temetőt tartják karban. Tavaly a temető kerítése is a közfoglalkoztatottak segítségével készült el, ami komoly munka volt, hiszen elég nagy területet ölel fel.

Szintén a temetőben császárfákat ültettek fél hektáron, amik igen sok gondozást igényelnek, a munkálatok egészen őszig tartanak. A fákat azért telepítették, hogy tüzelőt biztosítsanak a lakosságnak.

Egy időben közösségi kertet is műveltek a községháza mögött, majd az ott megtermelt zöldségeket a lakosok között osztották szét.

A községházát is kifestették, valamint egy falat is kibontottak, mert szűk volt a hely, mikor a rendezvényekre összegyűltek az emberek.

Színes programokkal készülnek a helyieknek

Igaz, a falu népessége mindössze pár tucat fő, mégis pezsgő közösségi élet folyik a településen.

Ezt az is bizonyítja, hogy minden nyáron megtartják a hagyományos falunapot, ahol finom ebéddel várják a lakosokat, majd utána élő zenével és tombolával folytatódik a délután.

A közösségi házban is rendszeresen szerveznek programokat, karácsonykor minden évben rövid műsorral egybekötött ünnepséget rendeznek. Idén pedig együtt szilvesztereztek a település lakói, de ha igény van rá, farsangi mulatságot is tartanak.

Igazán különleges alkalmakra is sor került már a közösségi házban, volt ott már születésnapi buli és eljegyzés is. Ezeken az eseményeken rendszerint igen sokan részt is vesznek a lakók közül.

A közelmúltban pedig egy felmérés zajlott, amikor is a lakosokat kérdezték meg arról, milyen programoknak, tanfolyamoknak örülnének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában