szponzorált tartalom

2019.04.16. 22:08

Modern szálláshely épülhet a helyi cégek dolgozóinak Bólyban

A helyi cégek dolgozóinak, pályázati támogatás segítségével szálláshelyet épít az önkormányzat – a 83 embernek a mai kor igényeinek mindenben megfelelő lakhatási körülményeket biztosító létesítmény a hajdani tej­üzem területén kap helyet.

Újabb nagyszabású beruházásba kezd hamarosan az önkormányzat – a város cégeinél dolgozók számára szálláshelyet alakítanak ki a hajdani tej­üzem területén, a Hunyadi utcában. A fejlesztésre Pénzügyminisztérium központi munkaerőpiaci programjának keretében nyertek mintegy 306 millió forint pályázati támogatást, amelyhez a város 25 százalék önrésszel járul hozzá. – Első lépésként felmértük a helyben működő cégek igényeit, és ennek során kiderült, hogy igen nagy lenne a kereslet olyan szálláshelyekre, ahol dolgozóiknak lakhatást tudnának biztosítani – számolt be az előkészítő munkákról Hárs József, Bóly polgármestere. Ezek alapján egy összesen mintegy 1400 négyzetméteres, négy épülettömbből álló három szintes létesítmény kialakítását tervezi az önkormányzat, amelyben összesen 22 darab két-, három-, négy- illetve ötágyas lakrész kap majd helyet, 83 embernek korszerű, a mai kor igényeinek megfelelő, korszerűen berendezett életteret biztosítva. Többek közt mosóhelyiség, közösségi terek is helyet kapnak a szálláshelyen, ezen kívül a telken megfelelő számban parkoló, illetve öt garázs is épül.

A lakrészeket cégek veszik majd bérbe az önkormányzattól – a befolyt összeget a létesítmény működtetésére fordítja az önkormányzat.

- A fejlesztés eredményeként az ipari parkban, illetve a város egyéb helyein működő vállalkozások még vonzóbbá válhatnak, hiszen dolgozóiknak megfelelő szállást is tudnak helyben biztosítani. A beköltözők közt lesznek olyanok a város reményei szerint, akik idővel letelepednek Bólyban, házat, lakást építve, vásárolva maguknak – sorolta az előnyöket a polgármester.

Jelenleg a tejüzem még meglévő, elavult állapotban lévő épületrészeinek a bontása zajlik, az építkezés kivitelezőjének kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás hamarosan indul, a terv szerint az első kapavágásra augusztusban kerül sor. Cél, hogy a tél folyamán már a belső munkálatokat tudják végezni az épületben.

Előtérbe kerülnek a fiatalok

Fiataloknak is épített lakásokat az önkormányzat a Hunyadi utcában, a hajdani tej­üzem közelében – mint ismeretes, az „Itthon Bólyban” program keretében összesen nyolc, bérleti díj nélkül, kizárólag a rezsiköltség megfizetésével igénybe vehető otthont alakítanak ki önkormányzati ingatlanokból. Ezekben a lakásokban egy-egy beköltöző két évig élhet majd. A Hunyadi utcai, régen kollégiumként, az utóbbi időben pedig bútorboltként működő épületben négy, mintegy 55–60 négyzetméter körüli, a mai kor és az érintett korosztály, azaz a 35 év alattiak igényeinek minden szempontból megfelelő, modern lakást alakítottak ki és ugyanez valósul meg hamarosan a Rákóczi utcában, a régebben napközinek, majd önkormányzati bérlakásoknak helyet adó házban. A wifivel, konyhai berendezésekkel is ellátott lakásokba helyi, illetve Bólyban munkát vállaló fiatalok költözhetnek majd. Az önkormányzat ezzel a kezdeményezéssel erősíti a város versenyképességét a munkaerőpiacon.

Konyhát és ebédlőt kap az általános iskola

Ebédlő és melegítőkonyha is épül még az idei év folyamán az általános iskolába – a bólyiak régi vágya válik ezzel a beruházással valóra. Jelenleg ugyanis a menzáig naponta mintegy 500 méter kell oda-vissza gyalogolniuk a bólyi gyerekeknek, az étkező és a főzőkonyha ugyanis nem az általános iskola, hanem a kollégium épületében található. Kísérőkkel, csoportokba osztva járnak így ebédelni évek óta a diákok, bármilyen is az időjárás.

Egy korábbi elképzelés szerint az iskola mellé tervezett tornacsarnokkal egy időben alakítottak volna ki egy új, ebédlővel is kiegészített konyhát az oktatási intézményben – a csarnok építése azonban még várat magára, viszont az étkező és a melegítőkonyha minden bizonnyal már az idei évben megépülhet.

A Bólyi Német Önkormányzat ugyanis 60 millió forintot nyert sikeres pályázatával, amelyet szükség esetén a város önkormányzata további forrásokkal kiegészít – a támogatásból az udvaron található, jelenleg szakiskolai tantermeknek és könyvtárnak helyet adó épületben alakítanak ki egy melegítőkonyhát, egy 100 férőhelyes étteremmel, hozzá tartozó vizesblokkokkal, kiszolgáló egységekkel együtt.

A főzőkonyha továbbra is a kollégium épületében működne, onnan – ahogy jelenleg a reggelit és az uzsonnát is – az ebédet az iskolai konyhára szállítják majd, ahol lehetőség lesz annak melegítésére, tálalására. A terv szerint a kivitelezés nagyobb részét nyárra időzítik, hogy az oktatást a munkálatok ne zavarják. Cél, hogy a létesítmény még az idei évben elkészüljön.

Hőszigetelik is

Az iskola energetikai korszerűsítése is tovább folytatódik az idei évben. Hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére az elmúlt években is különös gondot fordítottak. Most a fennmaradt energetikai korszerűsítésekre is lehetőség nyílik, egy 120 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően. A tetőt újraszigetelik, ahol szükséges, ablakokat cserélnek és új külső homlokzatfestést is kap az intézmény. Ezekkel a munkákkal szintén legkésőbb ez év végére szeretnének elkészülni.

Felvidéki vendégekkel emlékeztek

A városban élő, Felvidékről 1947-48-ban kitelepítettek és leszármazottaik április 12-én megemlékezést tartottak – immár 9. alkalommal rendezték meg a múltidéző találkozót. A program koszorúzással vette kezdetét „A szülőföldjükről elűzöttek emlékére” készült emlékműnél, majd a Közösségek Házában a 72 évvel ezelőtti eseményeket felidéző műsor hangzott el. Az ünnepre a felvidéki Negyedről is érkezett delegáció.

Mint ismert, 72 éve az első szerelvénnyel mintegy hatszáz német ajkút raktak vagonba Németbolyból, akiket további kétszáz ember követett. Fél éven belül a felvidéki Negyed községből 104 családot költöztettek Bólyba a megüresedett házakba. A történelmi tényekre, az érintett emberekre emlékeznek minden év április 12-én.

Eszékig lehetne túrázni biciklivel

A bólyi mauzóleumot a donji miholjaci Majláth kastéllyal kerékpárút kötné össze a jövőben – megvalósítására a két település a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretén belül ad be pályázatot hamarosan.

Az INTERREG pályázat tartalmazza többek között a Majláth kastély renoválását, magyar oldalon pedig a Bólyt Villánnyal összekötő, a Karasica töltésén haladó mintegy 2,7 kilométeres bicikliút felújítását. Ezen kívül egy nagyobb kapacitású kerékpártároló is épülne Bólyban, valamint tíz, a városba látogatók által kölcsönözhető elektromos kerékpár beszerzése is része a projektnek. Hasonló célra a város további, „hagyományos” biciklik vásárlását is tervezi, hogy nagyobb csoportoknak is lehetősége nyíljon a két keréken való túrázásra.

A program a helyi kulturális rendezvények, programok népszerűsítését is tartalmazza, többek közt színvonalas prospektusok készítésével.

Emmauszra kinyitják a pincéket idén is

Bóly egyik legnépszerűbb vendégváró programjai közé tartozik az Emmausz-járás, amelynek keretében a település határában lévő pincesoron szomszédolnak rokonok, ismerősök. A hagyományos tavaszi program számos hazai és külföldi vendég is érkezik minden évben.

Az Emmausz-járás máig fennmaradó, több mint 100 évre visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. Az évszázados hagyomány szerint húsvéthétfőn a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező, több mint 300 présházat felsorakoztató pincefaluba. A helyi gazdák minden esztendőben ezen a napon nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják rokonaikat és ismerőseiket. Idén is rengeteg program színesíti majd a napot:

Délelőtt 10.30-kor szabadtéri misét tartanak, a Donji Miholjac-ból érkező fú­vószenekar közreműködésével. Az emmauszi vigadalom előtt idén is várják a komolyzene iránt érdeklődőket a Batthyány-Montenuvo Mauzóleumba – a műsorban fellépnek a Bólyi Művészeti Iskola tanárai és diákjai, valamint a Bólyi Vegyeskar, kiegészülve a horvátországi vendég fúvósokkal.

A pincesorokon a délután folyamán különleges programok szórakoztatják a vendégeket: Marienbergben 15 órakor Reneszánsz Gólyalábasok lépnek fel, Alsó-Tukárban ugyanekkor a Sátorhelyi Néptáncegyüttes, Felső-Tukárban a Borbarátok Zenekar. A pincesorok találkozásainál felállított színpadokon a Hohl pincénél 15 órakor a Bier Kapelle, majd 16 órai kezdettel Gráf Vivien és a Kéméndi Trió, 17 órakor pedig a Black Café ad koncertet. Alsó-Tukár kerékpárút találkozásánál 15 órakor Roll’R koncert szórakoztatja a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában