Sport

2011.07.07. 19:02

Pécs 2010: egy hét van „papírgyűjtésre”

Egy hete van még a Pécs 2010 női kosárlabdacsapatának arra, hogy nevezzen a bajnokságra, s leadja az ehhez szükséges papírokat, köztük az eddig hiányzó nullás APEH-igazolást. Ha a pécsiek nevezését el is fogadják, igazolniuk továbbra sem lehet.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Miután éppen az APEH-igazolás hiánya miatt nem indulhattak a pécsiek az Euroligában, s ez a papír a bajnoki részvételhez is elengedhetetlen, sokan féltik attól a Pécs 2010 csapatát, hogy szégyenszemre még a hazai pontvadászatra sem fogadják el a nevezését. Felhívtuk a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) egyik illetékesét, hogy megtudjuk, azóta történt-e valami előrelépés.

– A nevezési határidő július 15., tehát a pécsiek még semmiről sem késtek le – mondta lapunknak Bodnár Péter ügyvezető igazgató. – Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy az Euroliga-nevezésnél nemcsak az APEH-igazolás hiányzott: az csak egy volt a sok közül. Leadták például azokat a papírokat, amelyek bizonyítják, hogy megegyeztek a játékosokkal és ügynökeikkel a tartozások ütemezéséről, valamint üzleti tervet is készítettek, de több dolog nem érkezett meg hozzánk. De hangsúlyozom, még van idejük.

Bizakodóan beszélt a nevezéssel kapcsolatos problémákról a Pécs 2010 ügyvezető igazgatója, Rózsa Gábor. Elmondta, mindenki azon dolgozik, hogy ezt a feladatot minél előbb megoldják, és el tudják kezdeni a csapatépítést a következő idényre. Hozzátette, azokkal a játékosokkal meg tudtak már egyezni, akiknek tartoznak, jelen pillanatban az APEH-papír beszerzése a legfőbb céljuk.

Ha a Pécs 2010 nevezését elfogadják, egy lépéssel természetesen beljebb kerül Zseljko Djokics csapata. De máris ott a következő kérdés: kik alkotják majd az együttest? Amikor a Bodnár Péterrel folytatott beszélgetés során ez szóba került, a sportvezető érdekes információval szolgált: „Az igazolási tilalom addig fennáll a csapattal szemben, amíg ki nem fizeti Graziane de Jesus Coelho és ügynöke felé fennálló tartozását. Az ütemezési terv szerint az utolsó részletet december 15-én utalják.”

Mindez tehát azt jelenti, hogy addig vagy nem szerződtet új játékost a Pécs 2010, vagy a nevezés elfogadása után valamilyen forrásból villámgyorsan rendezi az elmaradást. Amikor a sportvezetőtől megkérdeztük, hogy az eddig a csapatnál játszó (akár kölcsönben is, mint például az autóparkos lányok), ám lejárt szerződésű kosarasokra mindez miként vonatkozik, ezt a – pécsi szempontból megnyugtató – választ kaptuk: „Akik a nyilvántartási rendszer szerint eddig a Pécs 2010 játékosai voltak, azok a következő szezonban is szerepelhetnek a klubban.”

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Regina Palusna, a Pécs 2010 szlovák centere továbbra is a baranyai női kosárlabdacsapat rendelkezésére áll (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Palusna: még egy év

Az elmúlt szezonban sok haszna nem volt a Pécs 2010-nek Regina Palusnából: a szlovák center nehezen épült fel sérüléséből, és lendült formába, alig-alig játszott. A jelen helyzetben viszont, amikor alig-alig van játékosa a klubnak, kifejezetten jó hír, hogy a tavaly kötött 1+1 éves megállapodása továbbra is érvényes, vagyis a második évet itt kellene kezdenie. Egy magas ember tehát lenne.

Autópark-PVSK: a lehetséges megmentő?

A Pécs 2010 nehéz anyagi helyzete miatt sokszor szóba került korábban az NB I. A-csoportjában való indulási jogot megszerző Autópark-PVSK mint lehetséges megmentő. Kíváncsiak voltunk arra, mi történne akkor, ha a nagycsapat nevezését mégsem fogadnák el. Tudna-e valamiképpen segíteni az Autópark-PVSK?

– Pénz nincs az A-csoportra, kalandvállalkozásnak pedig nálunk nincs helye – kezdte Czerpán István, a PVSK ügyvezető elnöke. – Mi is abban bízunk, hogy a Pécs 2010 nevezését elfogadják. Ha mégsem, akkor új szituáció áll elő. Vészforgatókönyvünk nincs erre az esetre, de ebben a helyzetben természetesen összedugnánk a fejünket az önkormányzat vezetőivel, s megpróbálnánk megoldást találni. Czerpán István hozzátette, az Autópark-PVSK arra készül, hogy az NB I. B-ben indul: ezért nemsokára aláírja a papírokat, és elküldik a nevezést.

Nevezési rendszer: a páros szám a biztos

Kíváncsiak voltunk arra, mi történik akkor, ha valamelyik A-csoportra jelentkező klub nevezését nem fogadják el, hogyan töltik fel a mezőnyt. Az MKOSZ versenyirodájának vezetője, Halmos Péter elmondta, meg kell várni a nevezéseket, a minősítő bizottságnak el kell döntenie, kiknek a papírjai vannak rendben, s utána hiánypótlásra is van lehetőség. Ezután döntenek az osztály létszámáról, amit páros számúra töltenek fel, ha szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!