Sport

2012.09.17. 17:01

Belekukkanthattunk Újvidék sport- és éjszakai életébe is

Péntek reggel indult, aznap egy, másnap még egy mérkőzést játszott, és szombaton este hazajött a PEAC-Pécs női kosárlabdacsapata. Zseljko Djokics együttesét elkísértük Újvidékre.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Amikor péntek reggel a Lauber Dezső Sportcsarnokhoz értem, kicsit megijedtem a tizenéves gyerekek láttán: azt hittem, ifitornára utazik a PEAC. Persze hamar kiderült, hogy az ifjú sportolókat a doppingkonferenciára rendelték ki, a pécsi csapatot nem ők alkotják, ám az is igaz, hogy a vezetőedző, Zseljko Djokics idén joggal szajkózhatja majd, hogy fiatal a csapata. A keretben ugyanis hemzsegnek a tizenévesek, rutinos játékost alig-alig találunk – Fűrész Diána mellett például a mindössze 21 éves Horváth Lilla már ebbe a kategóriába tartozik.

Mindez persze meg is látszott a négycsapatos újvidéki tornán. Az első meccsen, a Partizan Beograd ellen hamar kiderült, hogy amikor Fűrészt pihentetni kell, komoly gondok vannak – ráadásul ő nem is irányító, hanem kettes (itt ponterősebb is lenne). Az amerikai, Andrea Barbour igyekezett ugyan, de egyrészt még nincs megfelelő erőnléti állapotban, továbbá miután ez lesz az első szezonja Európában (Magyarországról például otthon nem is hallott), néha még az is gondot okozott neki, hogy a kapott labdát előbb lepattintsa, s csak aztán induljon meg vele.

Persze ezek a meccsek pont arra jók, hogy gyakorolja a csapat azt, amit kell – Zseljko Djokics vezetőedző pedig bátran adhatja az instrukciókat. Adta is, általában jó hangosan. A pénteki mérkőzésen például kismilliószor szólt Czukor Tündének, hogy „Cuki!”, ezt meg azt csináld. Az ellenfél edzőjének is feltűnt a rengeteg „Cuki”, kíváncsian meg is kérdezte Djokicsot, mit jelent ez: valami magyar kosárlabdás szakszó?!

Nekünk pedig egy játékos neve tűnt fel a Partizanban, s amikor elolvastuk, rögtön rájöttünk, már csak ezért is érdemes volt eljönni. Milica Dabovicsról van szó, aki élőben is kifejezetten jól nézett ki – vélhetően nem is csak a játéktudása miatt fotózkodtak vele igen sokan a csarnok folyósóin.

S ha már szóba került a csarnok: a Spens nevet viselő építmény éppen tavaly volt harmincéves. Monumentális épület, amelyben nemcsak a kosarasok otthona található, hanem ottjártunkkor röplabdáztak, kick-boxoztak, birkóztak, fociztak is, ráadásul pont a Vojvodina futballstadionja mellett van, így gyakorlatilag ezen a helyen zajlik az újvidéki sportélet. De mi nemcsak a sportélettel ismerkedtünk meg a helyszínen minket kalauzoló Dobannak köszönhetően (ő Rátgéber László gyerekkori jóbarátja, s nem lehetett tőle olyat kérni, amit ne teljesített volna), hanem az újvidéki éjszakai élettel is. Eddig nagyon sokra tartottuk Pécset, hát most kiderült, hogy a Vajdaság 221 ezres fővárosa mellett eltörpül a szórakoztatást illetően.

Egy egész negyed áll csak sörözőkből, pálinkabárokból, szinte mindenhonnan zene szűrődött ki, s péntek éjszaka nyüzsgött az utcákon a tömeg. És amitől igazán elállt a lélegzetünk: annyi csinos nő volt, hogy folyamatosan járt a fejünk jobbra-balra, mint egy pingpongmeccsen. Mint kiderült, ez nemcsak nekünk tűnt fel, Zseljko Djokics egyik barátja ugyanis elmesélte, hogy amikor itt járt néhány milánói srác, a második napon a szemüket dörzsölve csak ennyit tudtak kinyögni: industry. Célozva arra, hogy olyan érzése van a férfiembernek, mintha futószalagon gyártanák a csinosabbnál csinosabb nőket.

Ha már ott jártunk, természetesen bekukkantottunk egy-két pálinkabárba is, s örömmel konstatáltuk, hogy nem a karcos rakiját kellett innunk, hanem finom körtét vagy szilvát. Aztán amikor az újvidéki utcákon kicsit „csakamunkásoztunk” („only the worker”, próbáltunk magyarázni szerb kísérőinknek), rájöttünk, hogy ideje lesz hazamenni.

A Stara Pazova ellen megszületett az első győzelem

A PEAC-PÉCS pénteken és szombaton Újvidéken szerepelt egy négycsapatos tornán. Az ellenfelek között a legerősebbnek természetesen a Partizan Beograd tűnt, hiszen válogatott játékosok sora alkotja a keretet, a kispadon pedig a szerb női válogatott szövetségi kapitánya, Marina Maljkovic ül. Zseljko Djokics formálódó együttese nem is tudta megszorongatni a szerb sztárgárdát, a péntek délutáni mérkőzésen 73-40-re kikapott, így eldőlt, hogy szombaton a harmadik helyért játszhat.

MIUTÁN SZINTÉN pénteken a házigazda Vojvodina megverte a Stara Pazovát, Fűrészék az utóbbi csapattal játszottak a képzeletbeli bronzéremért. Hosszú ideig ugyan szoros volt a meccs, a végére azonban nagy lett a különbség: 88-65-re nyert a PEAC-Pécs. Ezen a találkozón kifejezetten jó teljesítményt nyújtott Szamosi Amadea, aki 24 pontig jutott.

A PEAC-PÉCSNEK a Stara Pazova elleni volt az első győzelme a felkészülés során – korábban a Szekszárd csapatától otthon (egy ponttal) és idegenben is kikapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!