Sport

2009.04.05. 13:11

Bravúros utolsó negyeddel kupagyőztes a PVSK

Az álomból valóság lett: története során először megnyerte a Magyar Kupát a PVSK pécsi férfi kosárlabdacsapata. Kelley-éket pezsgőfürdővel várták Pécsett a szurkolók.

BAMA

A tévéközvetítésnek hála, két tanulságos mondatot is elcsíphettek azok, akik a vasárnapi ebéd után a nappaliban nem dőltek le egy órácskára aludni, hanem inkább a szurkolást választották. Előbb Kálmán László, a szombathelyiek irányítója dörmögte oda az edzőjének a második negyed közepén: „Annyira közel van az emberem, hogy nem tudok betörni”, majd a pécsiek szakmai igazgatója, Sztojan Ivkovics adott (szakmai) tanácsot az övéinek: „igen, ütnek-vágnak, de ne üssünk vissza, maradjunk nyugodtak”. Nos, ebben a két mondatban benne volt a férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjének a lényege.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Történetében először a PVSK férfi kosárlabdacsapata nyerte a kupát (fotó: Szendi Péter (Vas Népe))
[/caption]

De ne rohanjunk ennyire előre! Az első negyedben ugyanis – akárcsak az elődöntőben, a Szolnok ellen – nem igazán találta meg a játék ritmusát a Pécs. Jellemző, hogy az akkor szerzett tizennyolc pontból Thomas Kelley egymaga tizenkettőt dobott – a többiek inkább keresték a gyűrűt.

A második játékrészben aztán meg is találták: beindult Wittmann és Alekszics, ráadásul a pécsi védekezés is szorosabb lett (ennek szólt Kálmán László kifakadása), így gyorsan egyenlő lett az állás. Ez nyilván a hazaiakat viselte meg inkább, akik a nagyszünet után szintén védekezést váltottak – ám ez esetükben gyakran a durvaság határát horzsolta. A bírók mindenesetre engedték a keménykedést, így tíz perccel a vége előtt öt ponttal vezettek a házigazdák.

Sőt, a negyedik negyedet is egy hármassal kezdték, azaz veszélybe került a pécsi győzelem. A fenyegetés azonban egy csapásra elpárolgott: jött négy jó büntetővel Thomas Kelley, majd Hosszú Gergely, aki – pont, mint Tóth Norbert az elődöntőben – a cserepadról beállva két szép kosárral megfordította az állást. A hazaiak ekkor már nehezen tudták feldolgozni, hogy oda a biztosnak tűnő előny, Lakatosnál és Kálmánnál el is szakadt a cérna (könyökeikről sokat mesélhetne Tóth és Wittmann). Ekkor hangzott el Sztojan Ivkovics fenti mondata, s a pécsiek meg is szívlelték a mester intelmeit, nem idegeskedtek, nem ütöttek vissza, csupán tették a dolgukat: kosaraztak. Okosan, türelmesen, koncentráltan.

Írtuk már korábban: ha bírják idegekkel, akkor nyugodtan álmodhatnak nagyot a pécsiek. Vasárnap délben bírták – és az álomból valóság lett. Történet során először megnyerte a Magyar Kupát a pécsi férfi kosárlabdacsapat.

Pezsgős fogadtatás Pécsett

Több száz lelkes szurkoló fogadta pezsgőzuhannyal a Szombathelyről hazatérő kupagyőztes Párducokat a Lauber Dezső sportcsarnok előtt - ahogy ez képgalériánkon is látszik. A többé-kevésbé elázott sportolók egy-egy mondatban köszönték meg a támogatást, Sztojan Ivkovics vezetőedző elegáns gesztussal megemlékezett a MiZo-Pécs 2010 hasonló sikeréről, és gratulált a pécsi lányoknak. Az ünneplés ezután a Vasutas Művelődési házban folytatódott - információink szerint hajnalig.

Falco KC-Szombathely - Pécsi VSK-PannonPower 87-98 (23-18, 19-26, 27-22, 19-35)
Férfi kosárlabda Magyar Kupa, döntő. Szombathely, 2000 néző. V.: Földházi, Bodnár, Pálla.
Falco: Vida, Lakatos 4, HUDSON 14/3, HORVÁTH Z. 21/9, Perincic 10/6. Cs.: Ciric 11/3, KÁLMÁN 21/9, Vrsaljko 6. Vezetőedző: Srecko Sekulovics.
Pécs: KELLEY 31/9, WITTMANN 20/12, Dénes 3/3, Grebenár 5, BENCZE 13. Cs.: ALEKSZICS 13/9, Tóth N. 5/3, Czigler, HOSSZÚ 8/6. Szakmai igazgató: Sztojan Ivkovics.
Kipontozódott: Bencze (35. p.)

A mérkőzés negyedről negyedre

23-18 arányban nyerte meg a kupadöntő első negyedét a házigazda Falco. A PVSK-Pannonpower nem játszott jól, arról, hogy a meccs még egyáltalán nem dőlt el, Kelley kiváló játéka tehet. A pécsiek amerikai irányítója eddig 12 pontot dobott.

A második negyed harmadik percében vezetett először a Pécs, onnantól inkább a házigazdák felzárkózni. A PVSK immár csapatként is elkezdett működni: Kelley mellé Aleksic és Wittmann is felzárkózott, a negyedben négy hárompontos is született. A 42-42-es félidei eredmény azt mutatja, hogy a mérkőzés valószínűleg csak az utolsó percekben fog eldőlni. 

A harmadik negyedben folytatódott a kiélezett játék, a két csapat fej fej mellett haladt, mindkét oldalon bejöttek a betörések és a hárompontosok egyaránt. A negyed közepén aztán Aleksic technikait kapott, ami mintha megfogta volna a PVSK-t: a Falco ötpontos előnyre tett szert, amit sikerült is a hátralévő időben megtartania: 69-64-es hazai vezetéssel zárult a negyed.

Hatalmasat alkotott a negyedik negyedben a PVSK: a pécsiek hét pont mínuszból fordítottak, a mérkőzés vége előtt két perccel már tíz ponttal vezettek, ezt még eggyel sikerült a végéig megfejelni. Kelley bravúrosan játszott, minden bejött neki, amibe belekezdett. Aleksic továbbra is hullámzó teljesítmény mutatott: egyszer hármast dobott, később ziccert hagyott ki. Wittmann is formába került, hármast dobott, támadó faultot harcolt ki, irányított Kelley helyett. Az utolsó negyedben szerzett 35 pont magáért beszél: 87-98 a végeredmény, a pécsi nők után a férfi kosarasok is kupagyőzetesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!