Sport

2013.03.23. 08:29

Immáron Czigler László és Alex Legion sem PVSK-s

Elindult a középszakasz a férfi kosárlabda-bajnokságban – ám a PVSK-Pannonpower vezetőinek nem emiatt fájhat mostanában a feje.

Fülöp Zoltán

Derült égből villámcsapás – akár ezt is mondhatnánk a PVSK-Pannonpower csapata körüli történésre. A gárda ugyanis egy nap alatt veszítette el a legjobb dobóját és a másodedzőjét: Alex Legiontól a vezetőség köszönt el, míg Czigler László a másodedzői posztot vezetőire cserélte, immáron ugyanis ő irányítja az Atomerőmű csapatát.
A „derült égből villámcsapás” persze csak akkor helyénvaló kifejezés, ha nem követjük a magyar kosáréletet, és emellett roppant elfogultan figyeljük csak a PVSK-meccseit. Kezdjük az egyszerűbbel: amikor néhány napja a paksi vezetés elköszönt Gutierrez Garcia Enrique vezetőedzőtől, és új trénert kezdett keresni a vezetőség, a szurkolók körében azonnal felmerült Czigler László neve.

Az egykori kiváló kosaras ugyanis több idényen át erősítette a tolnai gárdát, ráadásul ebben az évben a kispadon is kipróbálta magát, hiszen Csirke Ferenc mellett a PVSK másodedzője volt, valamint ő felügyelte a szakmai munkát az U23-as csapatnál. A paksiak végül Schmidt Béla mellett tették le a voksukat, aki egy meccsen irányította is a gárdát – ám csütörtökön kiderült, hogy egészségügyi problémái miatt orvosi kezelésre szorul, így gyorsan új helyettes után kellett nézni. Ekkor jött a képbe Czigler László, aki elfogadta a felajánlott állást. (Cziglert tegnap többször is próbáltuk elérni, de nem jártunk sikerrel.)

Alex Legion esete valamivel egyszerűbbnek tűnik. Az amerikai légiós képességeit senki sem kérdőjelezte meg, ám az is szembetűnő volt, hogy akkor is dobált, amikor nem ment neki – azaz gyakorta az egyéni érdekeknek rendelte alá a csapatét. Ha mindehhez még hozzávesszük, hogy többször is előfordult, hogy edzéseket hagyott ki, vagy éppen mindenkire megsértődve lépett pályára, akkor azonnal érthetőnek tűnik a pécsi vezetők döntése.

Az érthetőség persze nem könnyíti meg Csirke Ferenc helyzetét.
– Nyilván nem lesz könnyű pótolni Alexet, de a csapat szempontjából jó döntés született – tudtuk meg a trénertől. – Most majd a többi kosarasoknak kell többet vállalnia, ám én nem félek attól, hogy ne tudnánk ezt megoldani. Ugyanez a helyzet Czigler Lászlóval is: nem lesz könnyű másodedző nélkül edzéseket vezényelni, majd meccselni, de megoldom valahogy. A középszakasz most indul, úgyhogy ezért is mondhatjuk, hogy új korszak kezdődik, ám ez nálunk most kettős jelentéssel bír. És hogy mi lesz akkor, ha egy mérkőzésen két technikaival elzavarnak a kispadról? A csapatkapitány, Tóth Norbert ugrik be helyettem. Neki már mondtam, hogy ez a helyzet – ő csak annyit mondott: „végre!”

Az amerikai irányító, Brad Loesing vezetésével győzelemmel kezdték a középszakaszt a pécsiek

NYÍREGYHÁZA–PVSK-PANNONPOWER  82-88 (19-25, 15-9, 12-20, 36-34)
FÉRFIKOSÁRLABDA-NB I., középszakasz. Nyíregyháza. V.: Földházi, Benczur, Pozsonyi.
NYÍREGYHÁZA: Nelson 3, Polyák 13/9, BERKIS 26/9, MOHÁCSI 31/18, Varga M. Cs.: Kaluha 8/3, Siska, Mondzinger. Vezetőedző: Ferenczi Tamás.
PÉCS: OESING 21/3, Csabay 2, Kovács P. 12/3, TÓTH N. 24, HENDLEY 18. Cs.: Nagy K. 6/6, Halász 5, Bíró. Vezetőedző: Csirke Ferenc.
BÁR AHOGY cikkünkben is jeleztük, az előjelek nem voltak túlságosan kedvezőek, a PVSK-­Pannonpower mégis győzelemmel kezdte a középszakaszt: a baranyaiak ponterős játékuknak köszönhetően megverték a Nyíregyházát, azaz két idegenbeli meccsükből az elsőt behúzták.

A győzelem kulcsa elsősorban az okos, türelmes, megfontolt játék volt: mindennél beszédesebb, hogy a PVSK-sok mindösszesen kilencszer próbálkoztak hármassal – emlékszünk olyan mérkőzésre, amelyen ennek a négyszeresét dobták rá. Azaz: Csirke Ferenc csapatának volt türelme addig passzolgatni, amíg valaki üresen maradt, vagy amíg lehetőség nyílt egy betörésre. A pécsiek trénere a találkozó előtt azt mondta: csapatszinten kell pótolni Alex Legiont. Nos, az elképzelés maradéktalanul bevált: a kezdőötösből négyen is tíz pont fölé jutottak, különösen Tóth Norbert és az irányító, Brad Loesing volt nagy formában – utóbbi hat gólpasszt is kiosztott.
SOK IDŐ azonban nincs a pihenésre, örömködésre: a PVSK-­Pannonpower legközelebb két nap múlva, hétfőn este lép pályára – akkor a Lauber Dezső Sportcsarnokban a Debrecent fogadják majd Csirke Ferenc tanítványai.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!