Sport

2009.12.09. 14:31

Jakabos és Financsek az Európa-bajnokságon bizonyíthatnak

Tíz férfi és hét női versenyző képviseli a magyar színeket a holnap kezdődő rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

Fülöp Zoltán

Kiss László szövetségi kapitány az indulás előtt elmondta: 3-4 aranyra s több dobogós pozícióra számít a válogatott tagjaitól, akik közül Kis Gergő és Hosszú Katinka is hiányzik. A szakember mindenekelőtt Cseh Lászlótól, Gyurta Dánieltől és Verrasztó Evelyntől várja a legjobb helyezéseket.

A csapatban két pécsi úszót is találunk: Jakabos Zsuzsannát és Financsek Gábort.

– Négy számban indulok, ebből kettő amolyan bemelegítő, vagy felkészítő: a pénteki 100 vegyes és a szombati 100 pillangó inkább azt a célt szolgálja, hogy a vasárnapi 400 vegyesre felkészülten érkezzem – árult el lapunknak egy kis műhelytitkot Jakabos Zsuzsanna.

Az ANK Úszóklub fiatal versenyzője rögtön első nap, csütörtökön is vízbe ugrik, hiszen indul 200 pillangón.

– A két erős számomon, azaz a 200 pillangón és a 400 vegyesen még a legjobb időm sem elég a döntőbe jutáshoz. Hogy mit lehet ilyenkor csinálni? Egyszerű: a legjobbnál is jobbat úszni – tette hozzá Jakabos.

Financsek Gábor utoljára 2006-ban szerepelt nemzetközi versenyen, s azok után, hogy egy évvel ezelőtt még úgy volt, hogy fel is hagy az úszással, elismerésre méltó, hogy ismét ott van a válogatottban.

– Örülök, hogy az a munka, amit Végső Balázs edzővel végrehajtottunk, meghozta az eredményét – nyilatkozta a pécsi úszó. – Szerencsére az egyetem is sokat segít, így tényleg csak a tréningekre kellett koncentrálnom.

A pécsi versenyző két számban indul az Európa-bajnokságon: csütörtökön 100 mellen, pénteken pedig 50 mellen száll harcba a döntőért.
– A magyar bajnokságon nagyon jól ment az úszás, 58.1-et még soha nem úsztam 100 mellen. Ráadásul ezzel az idővel a hetedik vagyok az Európa-ranglistán – ami persze nem jelenti azt, hogy simán döntőbe jutok.

Financsek Gábor a felkészülési időszakban többször is úszott 25 méteres medencében.

– Napi két tréningem van, ebből az egyik 50-es, a másik 25-ös pályán. Ez azért is jó, mert sokat tudom gyakorolni a fordulókat, amelyek kulcsfontosságúak a rövidpályás versenyeken.

Az isztambuli kontinensviadalon összesen 550 úszó áll rajthoz, ami részvételi csúcsot jelent: az eddigi rekorder a tavalyi Eb-nek otthont adó Fiume (Rijeka) volt, ahol 40 nemzet 530 képviselője vett részt.

A magyar Eb-csapat tagjai. Férfiak: Cseh László, Financsek Gábor, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Kozma Dominik, Molnár Ákos, Pulai Bence, Szilágyi Ádám, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid. Nők: Bordás Beatrix, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Mutina Ágnes, Szepesi Nikolett, Verrasztó Evelyn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!