vallás

2018.06.16. 09:23

Jó házigazdája volt Pécs a találkozónak

Idén a baranyai megyeszékhely adott otthont a Pálos Települések Találkozójának. A rendezvényre közel százan érkeztek az ország minden tájáról, huszonhét olyan településről, ahol egykor pálos kolostor működött vagy működik.

Zsigmond József

Sajnos a Medárd napján érkező vihar átrendezte a baranyai megyeszékhelyen tartott Pálos Települések Találkozóját is. A tervek szerint buszokkal és terepjárókkal vitték volna a vendégeket a Jakab-hegyi pálos kolostorromokhoz, ahol szentmisével kezdetét vette volna a találkozó, ám mivel esőre állt az idő, így ezt a Pálos-templomban tartották meg.

– Rotációs rendszerben, minden évben más-más település vállalja fel a találkozó megrendezését – mondta el Szentirmay Tamás, a Pálos Rend Tartományfőnöki Hivatal vezetője. – Tavaly Nagyvázsony adott otthont, és ott Páva Zsolt, Pécs polgármestere vette át a vándorzászlót, s vállalta el a házigazda szerepét.

Az idei találkozónak kiemelt jelentőségét az adta, hogy ott rendezték meg, ahol a Magyar Pálos Rend és Pécs városának története immár 800 évre visszanyúlóan fonódik össze. Bertalan pécsi püspök 1225 körül telepítette a Jakab-hegyen közösségbe a Mecsekben élő remetéket, akik aztán a pálos szerzetesrendet a XIII. század közepén megszervező Esztergomi Boldog Özséb biztatására csatlakoztak Remete Szent Pál Pilisben élő követőihez, a pálosokhoz. A rendet többször betiltották, ám a viharos időszakokat mindig túlélte.

A rendszerváltozás után négy kolostorban indulhatott meg ismét a pálos élet, Budapesten, Márianosztrán, Petőfiszálláson és Pécsett, ami a rend központja is. Az újraindulás után negyedszázaddal, 2014 januárja óta az erdélyi Hargitafürdőn is működik már kolostor.

Jövőre a Somogy megyei Iharos településen rendezik meg a nyolcadik Pálos Települések Találkozóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!