jegyzet

2021.10.11. 20:14

A pécsi törökfürdő egyelőre kulturális szomjoltásra jó

Vizvári Soma

A napokban beszélgettem egy barátommal, aki ugyan Pécsen született, és kilenc éves koráig itt is élt, azóta messzire került a baranyai megyeszékhelytől.

– Voltunk Egerben a hétvégén a feleségemmel, egészen olyan mint Pécs – mondta.

Szögezzük le, hogy természetesen semelyik város sem olyan, mint Pécs! S ha már ezt az alapszabályt lefektettük, megengedően gondoljuk végig, milyen hasonlóságok vannak a két város között. Való igaz, mind Pécs, mind pedig Eger épületei, utcái, terei őrzik a boldog békeidők polgári világának hangulatát.

Azt is elmondhatjuk, hogy mindkét városban úton-útfélen a török hódoltság nyomaiba botlunk. A pécsi Gyertyaszentelő Boldogasszony Templom máig nem vetette le dzsámi kabátját, Egerben pedig a kecses minaretet csodálhatjuk meg.

A pécsi törökfürdő egyelőre kulturális szomjoltásra jó

Aztán ott van az északi városban a törökfürdő, és más termálvizes gyógyfürdők, de van ott rendes strand is. Nos, itt már nem tökéletes a párhuzam. Persze szemügyre vehetjük Memi pasa fürdőjének alapjait a Ferencesek utcájában, de a kulturális szomjoltáson kívül egyebet nem tudunk kezdeni vele.

Elmúlt egy újabb nyár pécsi aquapark nélkül, s hogy mikor kap a város saját fürdőt, az továbbra is kétséges. Igaz, a napokban a városvezetés győzelmi harsonákkal kísérve bejelentette, hogy most már tényleg lesznek konkrét tervek, elképzelések valamikor. Egy kis pénzt mindenesetre még el kell költeni előtte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!