A fiataloknak szakértő támogatásra van szükségük az útkeresés során

M. R.

Középiskolát választani nem könnyű, fakultációról, továbbtanulási irányról dönteni tizenévesen még nagyobb kihívás. Főleg úgy, hogy egyre több a lehetőség, a nemzetközi opciók mellett a munkalehetőségek is szélesebbek – az eligazodás viszont egyre komplikáltabb.
Elengedhetetlen a társadalmi összefogás azért, hogy minél korábban és jobban átlássák a diákok, milyen reális lehetőségek állnak előttük. Ehhez szükséges a családok, az intézmények, a cégek, az állam és a tudományos világ együttműködése. A szülők szakszerű felkészítése, hangsúlyosabb bevonása, ahogyan a pécsi kamara is teszi, mindenképp pozitív lépés lehet a folyamatban.

További segítség és szükséges fejlesztés lenne, ha a középiskolákban egyre nagyobb teret kapna a pályaválasztási támogatás: önismereti csoportok, készségek és képességek feltérképezése, a piaci lehetőségek konkrét megismerése. A befektetett erőforrások hosszú távon talán többszörösen is megtérülnének, ha a fiatalok szakértő segítséget, rálátást kapnának már a kezdetektől.

A legtöbben nem ismerik, hogy egy-egy adott pozícióban, vállalatnál vagy intézménynél milyen feladatok, légkör vár rájuk. Ezért érdemes lenne az egyetemeken a már több helyütt bevált duális képzést, a gyakornoki munka kóstolgatását tovább szélesíteni, hogy a fiatalok előtt álló útkeresés rövidebbé, tudatosabbá válhasson, s az egész társadalom számára gyümölcsözőbb eredményeket hozhasson.

 

Címkék#jegyzet