A gyerekprogramok pozitív élményeket kapcsolnak a könyvtárba járáshoz

M. R.

Gyerekkoromban anyukám már korán beíratott a helyi könyvtárba és rendszeresen el is jártunk újabb és újabb olvasmányokért.
Mindig izgalmas és különös világnak tartottam a régi és új könyvekkel zsúfolt polcokat. Mindig érdeklődéssel figyeltem meg a könyvekben lévő listát arról, előttünk kik és hányan kölcsönözték már ki ugyanazt.

Akkor még papíralapú volt a katalógus is és sosem értettem, hogy tudnak rendet tartani ekkora kavalkádban. Azóta nagyot változott a világ, pedig annyira talán nem is volt régen mindez.
A könyvtárakban is egyre nagyobb teret kap az informatika, s bár számos forrás elérhető digitálisan is, úgy tűnik, a könyvtárak szerepe még mindig megkerülhetetlen.
Az egyetemisták használta könyvtári részleg a vizsgaidőszakban sokak második otthona, a tanulás és nyugodt olvasás mellett másnak a munkavégzés helyszínéül is szolgál.
Azonban, mint azt e sorok írójának példája is igazolhatja, egy-egy tevékenységhez, helyszínhez való alapvető kötődésünk, viszonyulásunk nagyban függ a gyermekkori élményeinktől.
Ezért is jó ötlet minden olyan játékos, mesés, kreatív foglalkozás, kalandos, látványos program, amelyek segítenek abban, hogy a gyerekek már egészen kicsi koruktól kezdve belépjenek a könyvek birodalmába. Ha élmények, vidámság és izgalmak fogadják ott őket, akkor jóval nagyobb eséllyel térnek majd vissza oda idősebb korukban is.