Egy csepp vér is sokat számít

Zsigmond József

A tévé képernyőjén, az újságok hasábjain többször láttunk felvételeket, fotókat szörnyű közúti balesetekről. Minden esetben a helyszínre rövid időn belül megérkezett a segítség. A kiérkező tűzoltók, mentők rögtön a sebesültek segítségére siettek. Az összeroncsolt járművekből a tűzoltók feszítővágóval kiszabadították a sérülteket, és a mentők pár percen belül kórházba szállították őket, ahol több esetben életmentő műtét várt rájuk.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta foglalkozik a véradások szervezésével, jelenleg az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai partnereként szerveznek véradásokat. Naponta mintegy 1600-1800 véradót kell toborozniuk, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához, a vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek ellátásához. A Magyar Vöröskereszt minden évben megemlékezik a véradókról, van olyan, aki már több mint százszor adta a karját, hogy az ő vérével életet mentsenek, hisz egy véradótól levett vérrel három ember életét lehet megmenteni.
Hogy milyen vért adni? Az elején kis félelem lapul bennük. Félelem a tűtől, az orvostól, a nővértől. Majd ahogy belépünk a terembe, ahol a vért veszik le, egyszerre minden feloldódik. A személyzet mosolygása, kedvessége átjárja az embert, oldja a feszültséget, és mikor a véradás után kilépünk a teremből, öröm költözik a szívünkbe, lelkünkbe, hisz tudjuk, a mi vérünkkel életet mentenek az orvosok.

 

Címkék#véradás