Adott a lehetőség: a saját nevelés sokkal kifizetődőbb

Zs. K.

Az egyik legjobb és leghasznosabb megoldás a pályájuk előtt álló fiataloknak, hogy a jövőbeli munkaadóik megjelennek az egyetemen. Az értékes, megfelelő kompetenciákkal, hozzáállással, motivációval rendelkező leendő munkatársaikat már ekkor megnyerhetik, és biztos, hogy sok energiát kell fektetni beléjük, megéri, hiszen mindenki nyer vele. Jó dolognak tartanám, ha ez minden egyetem, vagy szakiskola minden szakiránya esetében megtörténne. 

Vagyis, hogy a szakmájukat még tanuló, de már végzős diák-, illetve hallgatói csoportokat felkeresné egy-egy munkaadó. Nem kell feltétlenül állásajánlattal érkezni, az azért nyilvánvalóan túlzott elvárás lenne, de tanácsokat, tippeket adhatnának azoknak, akik a szakmájukban szeretnének elhelyezkedni. Nem mellékesen, leránthatnák őket időnként a földre, hiszen az is általánossá vált, hogy a tapasztalattal még nem, vagy alig rendelkező friss diplomás elvárja a magasabb fizetést annál, aki ugyanolyan végzettséggel, 10-15 éve a cégnél dolgozik. De persze ez egy másik történet. 

Az viszont mindig nagyon üdvözlendő, ha egy vállalkozás – mindegy, hogy kicsi, nagy, hazai, vagy nemzetközi cégről van szó – nyit az iskolák felé. Egyrészt biztosan kényszerűség, hiszen nagyon sok szektor küzd a munkaerőhiánnyal, másrészt talán az is benne van a pakliban, hogy a „saját nevelés” sokkal kifizetődőbb, mint a rossz beidegződések, helytelen gyakorlatok kivezetése. Akárhogy is, ez egy lehetőség, amit a mostaninál több munkaadó használhatna ki.