Lelkesen őrzik a kulturális és építészeti hagyományokat

zs k.

Az Ormánság értékei a nagyközönség számára általában – kis túlzással – csak évente egyszer, a Bőköz Fesztivál idején tárulnak fel igazán. Pedig több időpontban és több helyszínen is vannak már olyan kulturális programok, amelyek szélesebb körben is nagy érdeklődést váltanának ki. Sokan dolgoznak ott helyben azért, hogy az egykori paraszti kultúra hagyományait őrizzék, szokásait pedig megismertessék azokkal, akik érdeklődnek eziránt. A szervezetek igyekeznek koncertekkel, népi tematikájú, múltidéző kiállításokkal és előadásokkal, vagy éppen színi előadásokkal csalogatni a város emberét a falvakba. Szerencsére van erre fogékony közönség.

Ki-ki másért vágyik erre a vidékre. Én például azért szeretek az ormánsági falvakba járni, mert ott valahogy mindig úgy érzem, hogy más időzónába kerülök. Ott valahogy lassabban ketyeg az óra, és nincs kapkodás sem.

És nemcsak a kulturális, hanem az építészeti hagyományok is élnek az Ormánságban. Az önkormányzatok, civilek és magánemberek is igyekeznek úgy helyreállítani az ingatlanokat, hogy azok az eredeti formájukat és stílusjegyeiket megőrizve fogadják a látogatókat, a turistákat. Ennek jeleit Drávacsehin, Szaporcán, Tésenfán és még több helyen láthatjuk, érdemes megtekinteni, akár egy kerékpáros kirándulás alkalmával, akár egy kulturális program alkalmával, hogy hogyan változik meg a miliő az Ormánságban, főleg a városi ember számára. Feltöltődés lesz.

 

Címkék#jegyzet