Már az ókori népek is nagy becsben tartották a vöröshagymát

Cz. E.

A vöröshagyma nem hiányozhat egyik háztartásból sem. Főleg azért, mert a legtöbb ételünk elkészíthetetlen vagy elképzelhetetlen nélküle. Receptjeink nagy része úgy is kezdődik, hogy „végy egy hagymát”, és mi előszeretettel veszünk is, hogy aztán felaprítsuk és lepirítsuk zsíron vagy olajon. Szinte most is érzem az illatát. Mennyei. 

Ez a zöldség nagyon sokoldalú és rengeteg áldásos hatással bír szervezetünkre. Tele van tápanyaggal, miközben a kalóriatartalma minimális. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen immunrendszerünk karbantartásához. De az idegrendszerre is jótékony hatással van a benne lévő B6- és B9-vitaminnak köszönhetően.

Ne feledkezzünk meg a kálium tartalmukról sem, ami testünk vízháztartását, az izmok összehúzódását és a veseműködést szabályozza. És ha ez nem elég ahhoz, hogy rendszeresen fogyasszunk hagymát, akkor meg kell említeni, hogy a szív egészségében is szerepet játszik. Tanulmányok igazolják, hogy ez az egészségbomba minimalizálja a magasvérnyomás kockázatát és csökkenti a szívbetegeségek kialakulását okozó magas trigliceridszintet és a gyulladásokat is. 

Mindezek után már érthető, hogy már évezredek óta fontos szerepet tölt be az egészségmegőrzés területén. Az ókori népek nagy becsben tartották, és milyen szerencse, hogy a Római Birodalom eljuttatta Európa középső és északi részeibe.  

Felhasználás tekintetében pedig határ a csillagos ég: hagymalekvár, hagymás rostélyos, hagymás máj, hagymás bab és lecsó jó sok hagymával és még mennyi minden.