Kihagyhatatlan hozzávaló

2023.02.17. 16:32

A pécsi vásárcsarnokban is megemelkedett a vöröshagyma ára

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

„Mint a mesében”, mondja egy idősebb nő a pécsi vásárcsarnokban péntek délelőtt, mikor arra kérdeztünk rá, hogy kihagyható-e a vöröshagyma a főzésből.

– Ha még emlékszik rá, az egyik mese arról szólt, hogy só nélkül is lehet főzni. Mikor ezt a fontos fűszert mellőzték, rájöttek, íztelenné váltak az ételek. Ebből tudjuk, mennyire fontos fűszer a só. Ilyen a vöröshagyma is nálam, ugyanis a magyar ételek, így például pörkölt egyik fontos alapanyaga 

– magyarázta a megszólított nő a piacon.

A vöröshagymával kapcsolatban a napokban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács egy közleményt tett közzé, melyben azt ecsetelték, hogy hagymahiány van a világpiacon. Mint írták, azokban az országokban, amelyek a világkereskedelem legfontosabb ellátói (Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Azerbajdzsán) kevés termet belőle, ezért egyes országok a vöröshagymára exporttilalmat rendeltek el. Nemcsak az Ázsia országokat sújtja a vöröhagyahiány, hanem Európát is. A fő termőhelyek, így Hollandiában hiány van belelő, illetve a tartalékok kezdenek kifogyni.

A hiány megemelte a vöröshagyma árát, például Lengyelországban a zsákos hagyma 157 százalékkal drágult, Ukrajnában pedig a tavalyi árakhoz képest a vöröshagyma kilója négyszer többe kerül mint tavaly februárban.

Az archívumunkat hívtuk segítségül, hogy megnézzük mennyire drágult a vöröshagyma Baranyában. A vöröshagyma kilóját 2019-ben 150-200 forintért kínálták, míg 2021 és 2022-ben 180-299 forint között mozgott az ára. Idén február 17-én egy kiló vöröshagymáért 390-450 forintot kínálták az árusok a pécsi vásárcsarnokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában