Bárki áldozattá válhat, idősek és fiatalok, férfiak, nők és gyerekek

Cz. E.

Az ENSZ még 1985-ben elég alaposan kifejtette egyik nyilatkozatában az áldozat szó definícióját, de ez egy olyan kifejezés, amit már nem igazán kell magyarázni, hiszen valamilyen úton-módon, de a legtöbbünk már érezte, hogy egy bizonyos szituációban ő tölti be az áldozat szerepét. 

Áldozattá pedig bárki válhat. Lehet szó nőről, férfiról, idősekről, fiatalokról és gyerekekről. Ez a szerep nem válogat, mindenki beleeshet önhibáján kívül. Szinte mindennap hallunk olyan híreket, hogy időseket loptak meg, férfiakat vertek át, gyermekeket bántalmaztak, fiatalokat raboltak el vagy éppen nőket erőszakoltak meg.

Talán elsőre azt hisszük, hogy ilyenek csak olyan sorozatokban fordulhatnak elő, mint a Gyilkos elmék, vagy a Gyilkos számok. Pedig nem, ezek mind megtörténhetnek körülöttünk is, és amikor ez tudatosul bennünk, akkor azt kívánjuk, hogy soha senkivel ne történjen hasonló eset.

El lehet-e ezt kerülni? Ki tudja? Ha azonban megtörténik a lehetetlennek hitt eset, akkor az eseményt feldolgozni nem könnyű, ha egyáltalán lehetséges. 
Az utóbbi években sokat javult az a társadalmi megközelítés, amellyel a kapcsolaton és a családon belüli erőszak, a szexuális zaklatás és bántalmazás vagy egyéb bűncselekmények áldozatai felé fordulunk. És az is biztos, hogy léteznek szervek, amelyektől kérhetünk segítséget.