Az élet rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk

M. B. E.

Das Leben ist zu kurz, um schlechten Wein zu trinken – tehát az élet rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk. Ezt a szállóigét már sok híres ember a saját gondolataként hangoztatta, de valójában Johann Wolfgang von Goethétől származik. És ez annak ismeretében is igaz, hogy akkoriban még nem csináltak kannás borokat. Ez a mondat amúgy a szépkorúak jeligéje lehetne, hiszen erről szólnak a nyugdíjas esztendők. Hogy nincs már sok hátra, s odaátra semmit sem viszünk magunkkal, szóval legyen vége a kuporgatásnak, a spórolásnak, arra kell költeni, ami jól esik, ami a legtöbb örömöt, élvezetet nyújtja. No és természetesen célszerű mindenből a legjobbat, vagy legalábbis a jobbat választani, ami csak a pénztárcánkba belefér.

„Ameddig egészségesek vagytok és jó a közérzetetek, addig tervezzétek meg a következő napot és várjátok izgatottan a holnapot.” – ezt már Jane Fonda mondta, és igaza van, mert valóban eljött a carpe diem időszaka, időskorban a pillanatoknak célszerű élni. Gyermekeink sem annak örülnek, ha minél több anyagi értéket hagyunk rájuk, sokkal jobb örökség az az üzenet, hogy egész életünket boldogságban töltöttük el, így távoztunk, és ezt a mintát adjuk tovább. Nem véletlen egyébként, hogy a tengerentúlon a tehetős középpolgárok és a kőgazdagok vagyonuk nagy részét alapítványokra hagyják, nem a gyerekeikre. Mert mindenki teremtse meg a maga életét, ami csak akkor teljes, ha minden eleméért megküzdöttek.

Egy másik Jane Fonda-bölcseletet is érdemes megszívlelni: „Egy boldogtalan nap az életedben egy elveszett nap. Az viszont nyertes nap, amelyik tele van örömmel. Egy optimista lélek hamarabb legyőzi a betegséget, egy boldog ember pedig nincs mit legyőzzön, mert nem ismeri a betegséget.”

 

Címkék#jegyzet