A mi énekes sztárjaink borban utaznak

Mészáros B. Endre

Az emberek szeretik látni, amint jön valaki a minél távolabbi semmiből,  aztán egy tehetségkutató versenyen leénekli a teljes mezőnyt, meghódítva az egész országot. Valójában ez már jó fél évszázada elkezdődött a táncdalfesztiválokkal, a Ki mit tud?-okkal, majd az újabb évezredben a Megasztár a Voice és az X-Faktor küzdelmek korbácsolták fel ily módon a kedélyeket. És most Pécsnek, Baranyának is lesz végre egy saját tehetségkutató versenye. Nem a pop-rock, a népzene új sztárjairól szól ez, hanem a daléneklésről. Szó se róla, Pécs élen jár az országban kórusokban, ám nem Schubert vagy Kodály dalokat hallhatunk majd, hanem a bordalnokok fognak vetélkedni.

Az idén 30 jubileumát tartó Bordalfesztivál hozza az újabb látványosságot és nem kis dolog ez. Hiszen sokan a fesztivált is azonnal leírták az 1993-as kezdetnél, mondván ennek a találkozónak legfeljebb két-három éve van, aztán kifullad, mert nincs is ennél több bordalének a világban. Azóta pedig töretlenül halad előre a találkozó, mindig varázslatos hangulatot teremt, és a kontinens legjobb énekesei jönnek Villányba, Villánykövesdre, Pécsre a Széchenyi térre és a Kodály Központba. Mi több mostantól kitermelik az utánpótlásukat is.

A Bartók Béla Férfikar, és a Vivat Bacchus ismeretében erről a versenyről elöljáróban csak az mondható el, hogy ez ismét jó mulatság, férfimunka lesz! Mi több, a bor igazsága is kiteljesedik, mert a bordalnokok versenyén hölgyek is indulhatnak.