Élhetünk együtt a Parkinson-kórral

Mészáros B. Endre

Csütörtökön volt a Parkinson-kórosok világnapja. 1997 óta van ez így, a betegség névadója James Parkinson (az angol orvos és természettudós 1817-ben elsőként írt a betegség tünetéről) ezen a napon született 1755-ben. 
Parkinson-kórral 10 millióan élnek a földön, főként az idősek betegsége, s 40-50 ezren lehetnek Magyarországon, 3 ezren Baranyában. 

A Parkinson-betegek világnapja és a baranyai szervezetük megalakulásának 20. évfordulója alkalmából  a Parkinson Betegek Egyesülete április 12-én 14 órakor közgyűlést tart Pécsett, a Vasutas Művelődési Házban. 
Április 17-én és 24-én 10–12 óra között nyílt napra várják a betegség iránt érdeklődőket – elsősorban a PTE-ÁOK és PTE-ETK hallgatóit.

Az Alzheimer Café Pécs április 18-i klubtalálkozóján 17 órától a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében Sárvári Erzsébet, a Parkinson Betegek Egyesületének elnöke tart előadást Parkinsonnal ÉLNI címmel, ahol képet ad a kór sajátosságairól, kezelésének, gondozásának lehetőségeiről. A belépés a foglalkozásra ingyenes, regisztráció nem szükséges. 

20 év remény címmel hangulatképekből nyílik április 12-én fotókiállítás a Vasutas MH-ban, ami május elején a Balokány-ligetbe, a Pepitába költözik, ahol május 12-ig lesz látható. Itt május 11-én nagyszabású program lesz Parkinson Piknik a Pepitánál címmel, ahol 10 órától a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület a Parkinson Betegek Egyesülete tiszteletére piros tulipános gurulásra készül. A Balokány-ligetben játék, sütivásár, beszélgetés, esetleírások, Parkinson-totó is szerepel a programban. Fellép három baranyai „motoros” rockzenekar. A rendezvény nyitott, de támogatói belépőjegy váltandó, 14 év alatt díjmentes.